Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S) är det inte kommunens jobb att ta dialogen med boende i området. Foto: Lisa Johansson/SVT

Kommunalrådet Olof Lundberg (S) om vindkraften i Rämma: ”Inte vårt ansvar”

Publicerad

Majoriteten i Stenungsunds kommun har fått ta emot hård kritik för hanteringen av vindkraftsprojektet i Rämma. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S) är det inte kommunens jobb att ta dialogen med boende i området.

Vindkraftsprojektet i Rämma där Linköpings kommunala energibolag Tekniska verken vill bygga två verk rör upp känslor. Stenungsunds kommun kunde satt stopp, men kommunfullmäktige valde att inte använda det kommunala vetot. Det ifrågasätts av oppositionsrådet Nedžad Deumić (KD).

– Styret har kört över kommuninvånarna. Demokrati måste få ta tid. Boende i Rämma lyfte ett antal orosmoln kring projektet och då borde man ha tagit sig tid för att reda ut vad som stämmer och inte, säger han.

Boende kritiska till styrets hantering

Boende i området kritiserar kommunen och har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Man pekar på brister i beslutsunderlaget som i huvudsak bestod av en miljökonsekvensbeskrivning – framtagen på uppdrag av Tekniska verken. Men kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S) anser inte att beslutet var förhastat.

– Vi behöver mer vindkraft. Det är en bra energikälla som tillkommer snabbt om man jämför med kärnkraft, säger han.

Hur ser du på kritiken om att kommunen varit dålig på att informera boende om projektet?

– I och med att det inte är kommunen som vill bygga, så har inte vi det ansvaret. Det ligger helt på Tekniska verken.

Tekniska verken: ”All vindkraft möter opinion”

Enligt Henrik Valent, affärsenhetschef för vindkraft på Tekniska verken i Linköping, har bolaget följt regelverket vad gäller samråd med berörda parter.

– Det ligger så klart i vårt intresse att lämna in en så korrekt tillståndsansökan som möjligt och det bedömer jag även att vi gjort. All vindkraft idag möter mycket opinion, men jag börjar även skönja en större förståelse för att vi behöver mer förnyelsebar energi, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.