Viljo Telinius byggde sitt hus i Rämma i Stenungsunds kommun tillsammans med sin fru i början av 1970-talet.
– De har inte informerat oss på något vis om planerna, säger han.
Barnen är vuxna sedan länge och paret förbereder sig för en flytt in till tätorten den dagen hälsan inte längre är med dem. I första hand handlar det nu om en ekonomisk oro.
– Det finns exempel där vindkraftsprojekt fått bostäder att sjunka i värde med 30-40 procent. Blir det så har vi inte råd att köpa en lägenhet i stan för vad vi kan få för huset, säger Viljo Telinius.
Överklagar beslutet till förvaltningsrätten
Boende i området är kritiska till att Stenungsund inte använde sin vetorätt och satte stopp för projektet. Att vindkraften i Rämma klubbades igenom i kommunfullmäktige har nu överklagats till förvaltningsrätten och kommunen har anmälts till justitieombudsmannen. Boende är bland annat kritiska till att området Rämma i beslutsunderlaget beskrivs som ”flackt”. Enligt deras uppmätningar är angivna avstånd till närliggande fastigheter inte heller korrekta.
– De har tagit beslut utifrån en utredning som vi kan se är bristfällig. Jag känner mig inte trygg med att de ska fatta rätt beslut och det känns tråkigt som nybliven kommuninvånare. Jag vill ju kunna lita på min kommun, säger Marielle Åkesson, som flyttade in i ett nybyggt hus i Rämma för drygt ett år sedan.
Redan en bullrig miljö
Bullret från E6:an intill är redan vardag och enligt Tekniska verkens miljökonsekvensbeskrivning gör det området mindre känsligt för ytterligare störande ljud. Men potentiella effekter på hälsan oroar, berättar Marielle Åkesson.
– Ett plus ett blir inte ett, det blir två. Det råder delade meningar om hur stor påverkan är och vi har precis fått barn nu. Man vill ju att de ska växa upp så bra som möjligt, säger hon.