Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör socialchef Sandra Larewall om varför man har valt att dra in matleveransen för 96-åriga Karl-Johan och flera andra brukare. Foto: Jesper Johansson/SVT

Kommunens svar efter indragna matleveransen: ”Vi har varit för generösa”

Uppdaterad
Publicerad

De indragna matleveranserna i kommunen sägs bero på att man upptäckt en för stor generositet. Socialchefen i Svenljunga, Sandra Larewall beskriver att man behöver fokusera mer på att klara av huvuduppdraget inom äldreomsorgen än på matleveranser.

– Går vi utanför vårt grunduppdrag räcker våra resurser inte till, säger Sandra Larewall.

Vid årsskiftet gjordes en genomlysning av Svenljunga kommuns sociala verksamhet. Där framkom det att man behöver göra besparingar för att klara av sitt grunduppdrag.

Det gjorde att man valde att dra in matleveranserna från kommunens kök förra månaden. För 96-åriga Karl-Johan Bårring och flera andra brukare i kommunen innebär det att man inte kommer få någon mat från äldreboendet Klockaregården framöver.

– Jag kan inte svara på specifika fall, men vi har insett att vi varit väldigt generösa i våra bedömningar. Vi behöver gå tillbaka till ett normalläge och titta på vårt verkliga uppdrag.

Vad innebär att vara för generösa?

– Vi har gjort för generösa bedömningar i form av vad personer har rätt till för hjälp i jämförelse med rättspraxis.

”Man har alltid möjlighet att överklaga”

96-åriga Karl-Johan Bårring fick ingen personlig förvarning om att matleveransen från Klockaregården skulle dras in. En söndag i mars satt han helt utan mat. Trots det vill inte socialchefen uttala sig om specifika fall.

– Rent generellt, är det någon som har klagomål eller synpunkter så är det viktigt att de tar kontakt. Man har alltid möjlighet att överklaga beslut och det är vi positiva till att man gör.

Hur ser du på att 96-åriga Karl-Johan såg matstunderna som en stund att bryta sin ensamhet med?

– Är det så att man har ett socialt behov finns det stöd att ansöka kring det, och kanske kan få en insats utifrån det, säger Sandra Larewall. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.