Flera personer demonstrerar utanför fullmäktige under onsdagskvällen. Foto: SVT

Kommunfullmäktige ger grönt ljus till Preems utbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen gav kommunfullmäktige i Lysekil grönt ljus i frågan om Preems planerade utbyggnad. Ett förslag som länge varit omdebatterat. Nu kan regeringen fatta beslut.

Lysekils kommun säger ja till Preemraffs planerade utbyggnad. Utanför mötelokalen hade ett femtiotal demonstranter samlats för att protestera mot utbyggnaden. En bred majoritet röstade ja till planerna under onsdagskvällen, med rösterna 27-3.

Långdragen diskussion

Kommunen har vetorätt att säga nej till planerna men kommunstyrelsen beslutade sig för några veckor sedan att rekommendera regeringen att säga ja till utbyggnaden.

Diskussionen om Preems utbyggnad har varit långdragen. Så sent som i somras gav Mark- och miljööverdomstolen grönt ljus för utbyggnaden och nu ligger frågan slutligen hos regeringen som väntas ta ställning senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.