Hör dikten om betongfabriken och kommunpoeten om sitt uppdrag. Foto: SVT

Kommunpoeten skriver om Tranemo: ”Allt går att dikta”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunpoeten Jimmy Alm tror att han kan vara den första och enda i sitt slag. Under ett års tid ska han skalda om Tranemo. Dikterna kan handla om allt från en betongfabrik till ett kommunalt styrdokument.

– Jag har någon sorts tillit till att allt går att dikta.

Jimmy Alm växte upp i Färgelanda i Dalsland och flyttade till Tranemo 2014. Nu ska han varje vecka möta något som är en del av kommunen och gestalta det i en dikt.

– Jag vill inte vara poeten som går runt i sin egen värld. Jag vill göra detta i samverkan och dialog, säger Jimmy Alm.

Hur ska du nå de invånare som tycker att poesi är krångligt och svårt att förstå?

– Många gånger är poesi krångligt att förstå. Min intention med dikterna är att de ska vara lättillgängliga.

Projektet finansieras genom nära 900 000 kronor i statligt bidrag. Tanken är att projektet ska pågå fram till nästa höst. Dikterna släpps kontinuerligt för att sedan slutligen samlas i en bok.

Från dikterna som Jimmy skapar ska även gästkonstnärer bjudas in för att tolka kommundikterna. Till exempel ska den dikt som Jimmy skrivit om betongfabriken gestaltas av en textilkonstnär. Det färdiga verket ska sedan hänga inne i fabriken.

Ett poetiskt uppdrag

Juan Ochoa-Echevarria är kulturchef på Tranemo kommun. Det var han som föreslog idén om kommunpoet.

Juan Ochoa-Echevarria. Foto: SVT

– Varför inte ha en kommunpoet? Den kompetensen har vi inte. Däremot så har vi ett uppdrag som många gånger kan vara poetiskt. Man skulle i alla fall kunna beskriva det på ett roligare sätt.

I klippet: Hör Jimmy Alm läsa stycken ur sina dikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.