Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
William Försth, säkerhetschef i Ale kommun, och Mikael Berglund (M), kommunstyrelsens ordförande, designade förklädet i programmet CAD. Foto: SVT

Otippad duo i Ale skapade egna skyddsförkläden

Uppdaterad
Publicerad
När coronapandemin slog till i våras tog förklädena till vården slut i Ale kommun. Då tog säkerhetschefen och kommunalstyrelsens ordförande saken i egna händer.

– Av en slump konstaterade vi att vi båda gillade att tillverka saker, säger William Försth, säkerhetschef i Ale kommun.

I klippet ovan ser du hur förklädena skapas.

I mitten av mars började skyddsutrustningen ta slut i Ale kommun på grund av coronasmittan. Det var då när kommunstyrelsens ordförande och kommunens säkerhetschef bestämde sig för att skapa egna visir.

– Vi skulle skapa ett visir med material som kunde återanvändas. Och precis när vi var klara med det visade sig att förkläden med lång ärm var slut, säger William Försth som är säkerhetschef i Ale kommun.

Från visir till skyddsförkläde

Då satte William Försth sig och ritade ett förkläde och använde sig av dotterns docka. Sedan tog kollegan Mikael Berglund (M) vid, som jobbar som kommunstyrelsens ordförande. Med sin maskiningenjörsbakgrund var han inte främmande för att skapa ett mönster i ett digitalt designerprogram.

Ska politiker göra sådant, har du för lite att göra?

– Det är klart man inte ska, men samtidigt om jag har en kompetens som kan vara till stor nytta så ska jag ju använda den, säger Mikael Berglund (M).

Flera regioner använder mönstret

Mönstret som William Försth och Mikael Berglund tagit fram släppte de direkt fritt för andra att använda.

– Alla satt ju med exakt samma problem. Och nu har vi fått veta att flera regioner börjat producera förkläden enligt våra mönster. Vi har uppgifter på att mer än 500 000 förkläden producerats, säger William Försth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet