Djeno Mahic, rektor på Kronan i Trollhättan, bläddrar bland alla kondoleansbrev som kommit till skolan. Foto: SVT

Kondoleansbrev från hela världen

Publicerad

Hundratals kondoleansbrev med teckningar och hälsningar från skolbarn över hela världen har under senaste året strömmat in till Kronans skola.
– Att veta om att människor tar sig tid och gör det här betyder väldigt mycket, säger skolans rektor Djeno Mahic.

”Det var hemskt. Jag blev rädd. Jag hoppas att det blir bra. Hälsningar”. Så står det i ett av alla de hundratals brev som kommit till Kronan efter skolattacken förra året. Breven förvaras i två tjocka pärmar och finns tillgängliga för personal och de elever som vill läsa.

– Jag vet inte hur många som orkat läsa de här breven men alla vet ju om att de finns. Och bara vetskapen om det betyder väldigt mycket, säger rektor Djeno Mahic.

Hälsningar från utlandet

Avsändarna är inte bara från Sverige. När rektorn bläddrar igenom en pärm hittar han snabbt hälsningar från både Irland och Frankrike.

– Kärleken och omtanken har varit stor, säger Djeno Mahic.

När han själv läser ur ett av breven framför SVT:s kamera har han svårt att hålla tårarna tillbaka.

”Hej Trollhättan. Våran skola har fått veta vad som har hänt hos er. Det är hemskt. Vi hoppas att allt kommer att bli bra snart och att ni kommer ha det bättre”.

Läs också: Nu berättar Kronans rektor om attacken

Skolan har satsat hårt på elev- och lärarstöd med psykologisk hjälp efter den traumatiska händelsen. Enligt rektorn har breven varit mycket värdefulla i det arbetet. Med de har också sänt en viktig signal.

– Det ger mig hopp om att det finns kärlek så det räcker, säger Djeno Mahic.

Hälsningarna har skickats från hela Sverige och även från utlandet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet