– Konferensen bokades om på grund av den tuffa ekonomiska situationen, säger Angereds stadsdelsdirektör Rickard Ernebäck. Foto: SVT

Konferensplaner på spa-hotell stoppades

Uppdaterad
Publicerad

Hur dyra chefskonferenser är rimliga att betala med skattepengar? Den frågan har väckts i Göteborgsstadsdelen Angered där cheferna skulle ha åkt på konferens på ett spa-hotell – men ändrade sig. 

Det var den 10-11 oktober som 90 chefer inom stadsdelen Angered skulle ha åkt på en konferens på en spa-anläggning. Totalpriset låg på 84 600 kr exklusive moms. Konferensen på spa-hotellet var inbokat sedan i februari. Men en dryg månad före konferensen ändrades hastigt planen.

Konferens flyttades

SVT Nyheter Väst börjar begära ut ekonomiska underlag från stadsdelen den 3 september. Tre dagar senare har cheferna i Angered möte och diskuterar konferensen utifrån det ekonomiska läget. Den 7 september specificerar SVT vilka fakturor vi är intresserade av och den 10 september beslutar förvaltningsledningen att boka om konferensen och istället hålla den i en av kommunens egna, billigare lokaler. 

Enligt stadsdelsdirektören Rickard Ernebäck hade beslutet att boka om konferensen inget att göra med att SVT började begära ut handlingar.

– Eftersom vi hade en fortsatt tuff ekonomisk situation hade vi ett resonemang om att flytta konferensen till något ställe inom Göteborgs stad, för att hålla nere kostnaderna, säger Rickard Ernebäck.

Valde billigare lokal

Konferensen den 10-11 oktober hölls i en billigare lokal, till ett pris av 18 840 kr exklusive moms istället för det ursprungliga priset på 84 600 kr exklusive moms. 

– Vi får alltid frågor från media. I grunden ska vi kunna stå för det vi gör, det är för mig det mest relevanta, och det var den diskussionen vi hade med cheferna, säger Rickard Ernebäck. 

Ekonomiskt läge har bättrats

I våras var det ekonomiska läget akut i stadsdelen, men nu har man ett överskott på fem miljoner. Inför kommande konferenser har man därför inte några restriktioner.  

– Vi har inga andra begränsningar än att använda oss av de ställen som är upphandlade och att vara måttfulla, säger Rickard Ernebäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.