Konsumentverket: ”Lämna tillbaka bilen!”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Konsumentverket är en bilfirma skyldig att informera sin köpare om att en bil har skulder på sig. Om så inte görs borde bilen reklameras.

Det finns enligt Konsumentverket ingen specifik lag som säger att en bilfirma måste informera en kund om att bilen de säljer har skulder på sig från en tidigare ägare.

Äger inte din egen bil

Men enligt konsumentköplagen måste företag alltid upplysa om viktig information när det gäller en vara de säljer.

– Det här kan vara ett sådant tillfälle. Om man inte får höra någonting om att en bil är behäftad med skulder så är det fel. Det innebär egentligen att du inte helt äger din egen bil och då måste de informera om detta, säger Daniel Eliasson som är jurist på Konsumentverket.

Gäller nästan alla bilar

Lagen som gör att fordonsrelaterade skulder, såsom parkeringsavgift, trängselskatt med mera, sitter kvar i ett fordon och därmed följer med till nästa ägare kom i juli 2014.

Enligt Konsumentverket bör du reklamera din bil om du köpt den från en bilfirma och sedan upptäcker att den har skulder. Det kan du göra i upp till tre år, så det gäller nästan alla de som köpt en begagnad bil med skulder från bilfirma sedan lagen infördes.

”Väldigt viktigt”

– Det är väldigt viktigt att göra det, och då är det möjligt att bilfirman måste betala skulden eller ta tillbaka bilen, säger Daniel Eliasson.

Det finns inga siffror från vare sig Kronofogdemyndigheten eller Transportstyrelsen på hur vanligt förekommande det är med skulder på bilar. Men Biluppgifter.se är en tjänst som privatpersoner kan använda för att få fakta om en bil. Dom har tagit fram siffror på hur vanligt det är med skulder på begagnade bilar. Men dessa siffror byggar alltså enbart på de fordon som det gjorts slagningar på i deras register.

28% av alla undersökta bilar har en skuld som är förfallen. Det betyder att en ägare fått faktura eller böter, valt att inte betala inom förfallodagen.

Snittbeloppet på förfallna skulder är 3 828 kr.

22% av alla undersökta bilar har en skuld som överförts till Kronofogden. Det betyder att trots påminnelser så har betalning uteblivet och ärendet ligger hos Kronofogden.

Siffrorna gäller alltså bilar som någon aktivt gjort en slagning på i tjänsten Biluppgifter.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilskuld

Mer i ämnet