Hans-Christer Hanssons begbilsköp innebar en dold skuld på 15.000 kronor. Foto: SVT

Din bil kan vara en skuldfälla – utan att du vet om det

Uppdaterad
Publicerad

Alla som har köpt en begagnad bil de senaste åren riskerar att ha fått med en skuld från tidigare ägare. Det hände Hans-Christer Hansson i Kungsbacka.

Hans-Christer Hansson hjälpte sin dotter att köpa en begagnad bil. Tillsammans kollade de upp bilens historik hos Transportstyrelsen för att få veta så mycket som möjligt om bilen och dess tidigare ägare.

Hade skuld på 15.000 kronor

Trots det visade det sig senare, i samband med en adressändring, att bilen hon köpt för 40.000 kronor hade en skuld på 15.000 kronor på sig från en tidigare ägare.

– Man känner sig helt utlämnad. Jag undrar var konsumentskyddet är? säger Hans-Christer Hansson.

Lag som många missar

En lag som infördes i juli 2014 gör att skulder från trängselavgifter, fordonsskatt, parkeringsböter och andra infrastrukturella skulder är kopplade till fordonet och alltså inte stannar hos den tidigare ägaren.

– Konsekvensen av en sådan här lag är att man försöker föra över någon annans skuld på en helt oskyldig person, säger Hans-Christer Hansson.

LÄS MER: Så kollar du upp om din bil har en skuld

Enda sättet att få reda på om din bil har fordonsrelaterade skulder är att ringa ett speciellt telefonnummer till Transportstyrelsen och att sedan, enbart på kontorstider, ringa till Kronofogden.

Kräv att säljaren visar skulder

Du kan även vid köp kräva att säljaren loggar in på Transportstyrelsen med e-legitimation och visar att bilen inte har skulder.

Om du redan äger en bil med skulder riskerar du att få bilen beslagtagen vid en poliskontroll, eller en felparkering, för att kronofogden ska få ut sina pengar.

– Det känns som ett bedrägeri. Som att man blir förd bakom ljuset av myndigheterna, säger Hans-Christer Hansson.

I Hans-Christer Hanssons fall löste sig problemet eftersom de handlat från en bilfirma som inte informerat dem om skulden. Därför valde bilfirman att betala skulden åt dottern.

TIPSA OSS: Har du drabbats? Klicka på den här länken för att mejla vår reporter Sofia Nordén

LÄS MER: Ministern vill ändra lag som sätter bilägare i omedveten skuld

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilskuld

Mer i ämnet