Tomas Eneroth. Foto: TT

Ministern vill ändra lag som sätter bilägare i omedveten skuld

Uppdaterad
Publicerad

En lag som infördes sommaren 2014 gör att skulder följer med ett fordon vidare till nästa ägare. Har du köpt en begagnad bil de senaste åren kan du ha en bil med skulder på utan att veta om det.

– Det måste vara så att den som drar på sig skulder skall ta ansvaret. Det skall inte någon oskyldig person råka ut för, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Vill ändra lagen

Lagen gör att oskyldiga personer kan få sin bil beslagtagen av kronofogden vid till exempel en felparkering. Kronofogden har då rätt att sälja bilen för att driva in skulden från den förra ägaren. Men nu säger ministern att lagen ska ändras.

Bilskuld

– Det handlar framförallt om vilket sätt vi kan göra lagen mer tillämpbar. Det är en komplex lag som handlar om både äganderätt och skuldindrivning men jag tror att det finns all möjlighet att få till en ordentlig skärpning.

LÄS MER: Din bil kan vara en skuldfälla – utan att du vet om det

Man skall ju inte kunna ärva en skuld i Sverige. Är inte detta en form av det?

– Det är inte ambitionen. Här måste vi klargöra vart ansvaret ligger när det sker ett ägarskifte och därför vill vi utreda det här. För vi vill inte att människor hamnar i skuld omedvetet, säger Tomas Eneroth (S).

Oklart hur lång tid det tar

Men hur lång tid utredningen, och den förändrade lagen, tar kan han inte svara på.

– Det är svårt att säga men så snart som möjligt. Jag tycker att det är angeläget.

LÄS MER: Så kollar du om din bil har skulder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilskuld

Mer i ämnet