Anton Vialle ägnar många timmar just nu åt att spana efter bränder. Foto: SVT

Brandflyget flyger oavbrutet för att motverka bränder

Uppdaterad
Publicerad

Brandflygen har under maj och juni flugit mer eller mindre oavbrutet över Västra Götaland, som en följd av det varma, torra vädret. Det har också fått kostnaderna för brandflyget att skena.

Den extremt torra våren och sommaren har gjort brandrisken mycket hög ute i skog och mark.

Hittills har Västra Götaland varit relativt förskonad från stora skogsbränder likt dem som just nu härjar över stora områden i bland annat Dalarna, Gästrikland och Jämtland.

Skogsbränderna sommaren 2018

”Tio-tolv stycken bränder”

Men oron för att bränder ska sprida sig är stor även här. Därför anlitar räddningstjänsten brandflyget som aldrig förr. Frivilliga flygkårens piloter spanar efter bränder på uppdrag av räddningstjänsten.

– I grova drag har vi upptäckt tio-tolv stycken bränder, säger Anton Vialle som just nu ägnar stora delar av sin tid att spana efter bränder.

Förra året kostade brandflyget under maj och juni omkring 260.000 kronor. Notan för samma period i år är betydligt högre – över 1,6 miljoner kronor.

Räddningstjänsten avgör

Det är räddningstjänsten som avgör när brandflygen behövs. Därefter är det länsstyrelsen som får stå för pengarna, även om myndigheten får tillbaka pengar av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Räddningstjänsterna använder brandflyget när det är gräs- eller skogsbrandrisk och det har det i stort sett varit konstant sedan maj, säger Eija Suhonen, chef för enheten för samhällsskydd och beredskap vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet