Foto: Terje Pedersen/TT

Kötiderna för lägenhet har ökat – med 100 procent

Uppdaterad
Publicerad

Kötiderna för att få en lägenhet i Göteborg har det senaste fem åren ökat med 100 procent.
Att få lägenhet snabbt är med andra ord inte lätt.
– Alla vet hur bostadssituationen ser ut och jag kan inte se att kötiderna kommer att minska den närmaste tiden, säger Mats Ekblad, strategisk kommunikatör vid Boplats Göteborg.

Sedan år 2013 har köerna för att få en lägenhet i Göteborg ökat med omkring 100 procent, det visar statistik från Boplats Göteborg.

Boplats Göteborg är en marknadsplats för bostäder som ägs av både Göteborgs stad och fastighetsägarna i Göteborg som startade 2010 och ersatte den bostadsförmedling som tidigare fanns i Göteborg.

Kommer inte att minska

Att få lägenhet är med andra ord något som kan tänkas ta flera år.

– Kön ökar per automatik hela tiden. Det hela går ut på att det finns väldigt många sökande och runt 7 000 lägenheter varje år. Så länge det ser ut på det här sättet, så kommer det fortsätta öka, säger Mats Ekblad, strategisk kommunikatör vid Boplats Göteborg.

Statistiken visar att den genomsnittliga väntetiden för antalet dagar hos Boplats år 2013 var 950 dagar och under det första kvartalet 2018 ligger antalet dagar på 2 020.

– Det finns inte så många möjligheter för de som är unga i dag, att få lägenheter. Alla vet hur bostadssituationen ser ut och jag kan inte se att kötiderna kommer att minska den närmsta tiden.

”Viktigt att stå med”

Men trots lång väntan, är det viktigt att registrera sig för att i framtiden kunna få möjligheten till en lägenhet via Boplats.

– Det finns inte så många andra sätt att få lägenhet. Studentlägenheter är reserverade för de som studerar, annars kan det exempelvis finnas andrahandslägenheter. Om du registrerar det i dag kommer du vara glad och tacksam för det om några år, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att stå med för framtiden.

Trots att politikerna nu pratar mycket om att bostadbyggandet ökat de senaste åren så tror inte Boplats att det kommer förändra särskilt mycket.

– Det byggs ju mycket i Göteborg, men det kommer nog inte ändra så mycket när det är så många som hela tiden står i kö. Man skulle kunna höja avgiften för att minska kön, men det är inget som är aktuellt eller realististiskt.

RÄTTELSE: I en tidigare version av texten stod det att antalet dagar ökat med 200 procent, detta stämmer inte. Däremot har det ökat med över 100 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer