Hör vad Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik, säger om de inställda tågen i klippet ovan. Foto: SVT/TT

Kraftig blåst drar in över västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att blåsa rejält i flera dagar framöver och under natten mot lördagen blir det kuling på Västkusten med risk för stormbyar. På grund av de hårda vindarna kommer tåg på flera sträckor att ställas in.

Det är som bekant milt januariväder med lågtryck som avlöser varandra. Under flera dagar har det varit blåsigt – och blåsten fortsätter.

– Det är så här det ser ut den närmsta tiden, förmodligen hela nästa vecka också, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

Under natten till lördagen blir vindarna kraftigare, dock inte så kraftiga som längre norrut i landet. Men vindarna når ändå upp till en klass 1-varning från SMHI.

– Det är kuling till havs och i byarna kan vinden stötvis komma upp i 25 meter per sekund, storm alltså, säger Åsa Rasmussen.

Vindarna kommer att vara som starkast söderut längs västkusten, i Halland.

Ingen vinterkyla i sikte

Nästa vecka kommer fler lågtryck in västerifrån och under onsdagen kan det återigen bli rejält blåsigt.

– Det är för tidigt att säga ännu men ja, det finns en risk för hårda vindar då.

Så långt meteorologerna kan se finns ingen dramatisk förändring av väderförhållandena.

– Den riktiga vinterkylan får vi vänta på. Men statistiskt sett är det som kallast i januari och februari så det kan vända, säger Åsa Rasmussen.

Trafikverket: Tåg har ställts in

På grund av risken för hårda vindbyar ställs tågtrafiken in mellan Uddevalla och Strömstad från och med klockan 20.00 under fredagskvällen till klockan 12.00 på lördagen.

– Man synar ledningarna och ser så att det inte uppstått något fel. Det är av säkerhetsskäl som sträckorna stängs av, säger Magnus Löfgren på pressjouren Trafikverket.

Även tågsträckan mellan Borås och Varberg förväntas drabbas av hårda vindar och alla tåg med avgångstid från och med klockan 21.30 på fredagen till klockan 9:15 på lördagen ställs in.

– Vid risk för vindar över 25 m/s så ställer vi in tågtrafiken, man bedömer att dessa sträckor är utsatta för en större risk för starka vindar och det finns risk för att kontaktledningar kan komma till skada, säger Eva Rehnström, presskommunikatör på Trafikverket.

Hör vad Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik, säger om de inställda tågen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.