Hör SVT:s reporter Lovisa Herold berätta om branden Foto: SVT/Christian Svensson

Kraftig brand i flerfamiljshus i Skövde – boende evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 personer fick lämna sina hem efter att en kraftig brand brutit ut i ett flerfamiljshus i stadsdelen Södra Ryd i Skövde på onsdagkvällen.

Branden började i en lägenhet och spred sig via fönstret upp till taket. Sju brandstyrkor arbetade intensivt med branden som vid 12-tiden på torsdagen var under kontroll. Inga personer ska ha skadats.

Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till Timmervägen i stadsdelen Södra Ryd klockan 22.48 på onsdagskvällen.

De möttes av eldflammor som stack upp från hustaket till ett av trevåningshusen. Hela fastigheten och ytterligare två byggnader, som ligger i samma område som Skövde lasarett, evakuerades.

Branden i Skövde

Branden startade i en lägenhet och via takfoten ovanför ett fönster spred den sig vidare till krypvinden. Eftersom flera huskroppar sitter sammanlänkade kunde elden få fäste i taket till två av husen, som utgörs av pappmaterial.

Folk oroas över sina hem

Totalt sju styrkor från räddningstjänsten i Tibro, Mariestad och Skövde kallades in.

Enligt SVT:s frilansfotograf stod lågor ut från byggnadens balkonger under natten.

– Hela övre byggnaden lär ta skada, berättade Christian Svensson.

Folk är oroade över sina hem.

– Jag träffade en boende precis när han kom ut från huset, han var väldigt ledsen.

Taken till tre flerfamiljshus i Skövde började brinna under onsdagskvällen och branden fortsatte in på torsdagsnatten. Foto: Christian Svensson/SVT

100-tal evakuerade

Huskropparna sitter ihop och har flera in- och utgångar vilket försvårade släckningsarbetet för räddningstjänsten.

Över 100 personer fördelade på 96 lägenheter blev tvungna att lämna sina hem. De hänvisades under natten till en gymnastiksal tillhörande en skola i närheten.

– Tre byggnader har evakuerats där det bor mellan 50 och 60 personer i varje byggnad, sa Göran Carlbom, vakthavande polisbefäl i Väst.

Vid 12-tiden meddelande Räddningstjänsten att branden var under kontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Skövde

Mer i ämnet