Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till BUP i Göteborg där barn kan lära sig om impulsivitet och känsloreglering. Foto: SVT

Kraftig ökning av adhd-diagnoser: ”Vi hinner inte riktigt med”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn får diagnosen adhd – och Socialstyrelsens prognos visar att omkring 15 procent av pojkarna och nära 11 procent av flickorna kommer att ha en adhd-diagnos i framtiden.

I Göteborg hoppas man kunna vända trenden med hjälp av tidigt stöd.

– Man ska inte behöva ha en diagnos för att få insatser, säger Sara Lundqvist, sektionschef och medicinskt ledningsansvarig inom barn- och ungdomspsykiatrin i Göteborg.

På fredagen presenterade regeringen nytt uppdrag om adhd. Läkemedelsverket ska bland annat se över om fler läkare kan skriva ut läkemedel.

– Med kraftigt ökad diagnosticering skapar det ett enormt tryck på verksamheterna och långa köer för patienterna. Vi vill se över möjligheterna att fler läkare ska kunna skriva ut adhd-läkemedel, säger säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Kraftig ökning av adhd-diagnoser

Underlaget är en rapport från Socialstyrelsen som visar att antalet diagnoser bland barn och unga har ökat med runt 50 procent under åren 2019 till 2022.

Svårt att möta behovet

BUP:s regionala utredningsmottagning för adhd och autism i Göteborg öppnades för ett år sedan och siktar på att utreda 600–800 barn per år. Ett kraftigt inflöde av patienter gör dock att familjer får vänta längre på insatser.

– De är många fler som söker vår hjälp än som vi kan hjälpa. Det innebär att det blir länga väntetider för familjer, säger Sara Lundqvist, sektionschef och medicinskt ledningsansvarig inom barn- och ungdomspsykiatrin i Göteborg.

Tidigare insatser kan avlasta psykiatrin

Men det är inte bara enklare regler för förskrivningen av adhd-läkemedel som kan hjälpa fler unga, enligt BUP. Föräldrautbildningar, känsloskola, tonårskurser och andra stödinsatser skulle kunna hjälpa fler tidigare och det skulle kunna erbjudas av primärvård och skola.

– Om vi kan få fler av de tidigare insatserna är det möjligt att inte lika många skulle behöva komma hit till oss i psykiatrin och få en diagnos, säger Sara Lundqvist.

På utredningsmottagningen i Göteborg jobbar man också med att digitalisera och översätta informationsmaterial till olika språk för föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftig ökning av adhd-diagnoser

Mer i ämnet