Foto: TT

Kraftig ökning av TBE i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av TBE har ökat dramatiskt under juli och augusti.

– Det når rekordnivåer, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Efter en torr försommar med få rapporterade TBE-fall har antalet skjutit i höjden under juli och augusti.

– Det är många faktorer som påverkar, inte minst vädret. Senaste tiden har det var perfekt för fästingarna, fuktigt och en del sol och lite värme, säger Marika Hjertqvist.

Men vädret påverkar också vårt beteende.

– Det blir fler fall när man har ett sådant väder att det lockar oss att vara ute i naturen och att vi inte har allt för mycket kläder på oss.

Stora riskområden

Och än är inte faran över. Även under september och in i oktober finns stora risker att smittas. De största riskområdena för att få viruset i Sverige är runt Östersjökusten i Roslagen, Mälardalen och Södermanland.

Ökar kraftigt i Västra Götaland

Men anmärkningsvärt är att många fall i år har inrapporterats i Västra Götaland.

– Förra året noterades 16 fall. I år har vi redan 35, säger Marika Hjertqvist.

Möjligen kan en orsak vara att TBE varit spritt och uppmärksammat på ostkusten under en längre tid, och att vaccinationsgraden inte är lika hög på Västkusten.

Vaccin skyddar

Just vaccination är det säkraste sättet att skydda sig.

– Att vaccinera sig är det bästa rådet om man rör sig i riskområdet och brukar få fästingar. Och man ska kolla igenom kroppen och huden om man varit ute i naturen, säger Marika Hjertqvist.

Frekvensen av antalet TBE-fall har stadigt ökat sedan mitten på 1980-talet. Det hänger ihop med fästingens allt större utbredning.

Stammarna av rådjur och smågnagare spelar stor roll som värddjur. Och klimatförändringarna har också gjort att vegetationsperioden blir längre och därmed ökar smittrisken.

Fakta: Fästingar och smitta

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen encefalit orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärnhinne- och hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

Sjukdomen sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur. Fästingarna kan också överföra smittan direkt till sin avkomma.

Människan smittas genom bett av fästingar. De flesta fallen sker under sommaren och hösten.

Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen mellan en och två veckor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Antal TBE-fall

Antalet fall av TBE som har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten 1 januari till 31 augusti:

2017: 161 (tom 22 aug)

2016: 146

2015: 141

2014: 101

2013: 104

2012: 167

2011: 155

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.