Flera avgångar är inställda på grund av sjukanmälningar och vab. På bilden syns en avspärrning mellan busschaufför och passagerardelen på en buss i Göteborg, för att undvika smittspridning. Foto: SVT

Kraftiga störningar i kollektivtrafiken efter sjukanmälningar

Uppdaterad
Publicerad

Inställda spårvagnar, bussar och tåg – det lämnar Västtrafik besked om under måndagen. Orsaken uppges vara sjukanmälningar inom personalstyrkan.
– Det kan vara vab det handlar om också, säger Henrik Kjellberg vid Västtrafik.

I Göteborg är linje 13 och linje 10 helt indragna – Västtrafik hänvisar där till andra spårvagnslinjer i stället.

– På linje 10 ersätter vi sista sträckan med buss. Mellan Wavrinskys plats och Doktor Sydows gata, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör vid Västtrafik.

Henrik Kjellberg berättar vidare att stoppen beror på personalbrist.

– Det är till följd av de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har gått ut med. Det kan vara vab det handlar om också, säger han.

Bussar mot Torslanda

Ambitionen är att spårvagnslinjerna ska gå som normalt på onsdag igen. Utöver det är också flera busslinjer påverkade. Lila express, röd express och linje 241 – samtliga i riktning mot Torslanda.

– Där kan man inte säga något specifikt, men röd express är mest påverkad och har flera inställda turer, säger Henrik Kjellberg.

När det kommer till tågtrafiken är tre avgångar i vardera riktning mellan Göteborg och Stenungsund inställda under måndagen – och två avgångar i vardera riktning mellan Ed och Trollhättan är inställda.

– Vi uppmanar kunderna att söka sin resa på vår hemsida eller i vår app Västtrafik To Go och hålla sig uppdaterade på läget, säger Henrik Kjellberg.

Hur påverkas ni i övrigt av corona?

– Ja, resandet har överlag sjunkit i hela regionen. Det beror väl på att folk väljer att jobba hemifrån eller väljer andra färdmedel.

Men ni kör på trots tomma bussar och tåg?

– Kollektivtrafiken är en viktig samhällsfunktion och det är relevant att vi fortsatt har en stabil kollektivtrafik. Det är viktigt att folk ska kunna ta sig dit de vill, det är det uppdrag vi har och det är viktigt att vi kan leverera det så långt det går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet