I Öresjö finns ett rikt bestånd av kräftor och sjön är sedan 2015 ett skyddsområde för flodkräftan, som sedan 2010 klassas som rödlistad. Foto: TT

Kräftpest hotar flodkräftorna i Öresjö vid Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har kräftpestförklarat hela Bäveåns vattensystem i Uddevalla och Vänersborgs kommuner efter fynd av kräftpest i Sågån. Nu växer oron för att svampsjukdomen spridit sig in i den flodkräftrika Öresjön.

– Det vore oerhört tragiskt, säger Patrik Bohman, miljöanalytiker på Sveriges lantbruksuniversitet.

I mitten av augusti hittades döda kräftor i Sågån, precis vid Öresjös utflöde. Kräftorna analyserades på Statens veterinärmedicinska anstalt och det kunde konstateras att de dött av svampsjukdomen kräftpest.

Skyddsområde för flodkräftan hotat

I Öresjö finns ett rikt bestånd av kräftor och sjön är sedan 2015 ett skyddsområde för flodkräftan, som sedan 2010 klassas som rödlistad.

Om en flodkräfta drabbas av kräftpest är risken stor att smittan sprider sig till hela beståndet. Och nu finns det alltså risk att kräftpesten letat sig in även i Öresjö.

– Det är en stor risk eftersom sjön ligger såpass nära Sågån, säger Patrik Bohman.

Inget kräftfiske på två år

Upptäckten av kräftpesten i Sågån påverkar både Uddevalla och Vänersborgs kommuner eftersom de döda kräftorna hittats nedströms inom Bäveåns avrinningsområde. Länsstyrelsen har därför kräftpestförklarat hela området, vilket bland annat innebär att inga kräftor får hanteras eller fiskas där.

Länsstyrelsens beslut gäller fram till 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.