Öresjö som under många år haft ett livskraftigt bestånd av flodkräftor har drabbats av kräftpest. Foto: SVT

Nu har kräftpesten har spridit sig till Öresjö

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västra Götaland har tagit beslut om att kräftpestförklara Öresjö som ligger mellan Trollhättan och Lilla Edet. Beslutet togs efter att den mycket smittsamma svampsjukdomen kräftpest konstaterats efter provtagning av sjövattnet. Nu kan ett mångårigt arbete för att bevara den starkt hotade flodkräftan i sjön helt gå i kras.

Flodkräftan klassas som starkt hotad i Sverige och Öresjö har länge varit en av få sjöar i Sverige med bra flodkräftfiskebestånd. Sedan 2015 har sjön också varit ett skyddsområde för flodkräftan, vilket bland annat innebär skärpta krav på desinficering av båtar och redskap som används i sjön. Syftet har varit att förhindra att den smittsamma kräftpesten kommer in i vattnet och tar död på det kraftiga flodkräftbeståndet.

Men trots det har alltså kräftpest nu konstaterats i sjövattnet, vilket innebär en säker död för alla flodkräftor som smittas.

Kräftpest i fyra kommuner

Redan i början av september konstaterades kräftpest i Sågån i Öresjös utflöde. Länsstyrelsen Västra Götaland beslutade då att kräftpestförklara hela Bäveåns vattensystem i Uddevalla och Vänersborgs kommuner, men nu ingår alltså även Öresjö och uppströmsliggande sjöar och vattendrag i det nya beslutet.

Det vanligaste sättet för kräftpest att sprida sig till vatten är via den invasiva signalkräftan som olagligt planterats ut, men den kan också smitta via fiskeutrustning som inte rengörs ordentligt. Vid en kräftpestförklaring innebär att allt flodkräftfiske i sjön är förbjudet, och all utrustning som kommer i kontakt med vattnet måste genomgå nogrann desinficering innan det används i andra vatten.

Kräftpest

Kräftpest orsakas av en vattenlevande algsvamp, Aphanomyces astaci, vilken infekterar sötvattenlevande kräftor och orsakar hög dödlighet i flodkräftbestånd, medan signalkräftan är resistent och oftast bara blir bärare av algsvampen. Kräftpesten härstammar från Nordamerika, men är numera mycket vanligt förekommande i de europeiska signalkräftbestånden.

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.