Foto: SVT

Kräver politiska åtgärder på hamnkonflikt

Uppdaterad
Publicerad

Hamnkonflikten fortsätter att trappas upp och nu har oppositionen i Göteborg fått nog.

– Denna destruktiva konflikt hotar svenska företag och jobb och måste få ett slut. Jag förväntar mig att regeringen nu ingriper. Det är inte rimligt att tillgången till väsentlig infrastruktur blockeras av ett oansvarigt fackförbund, säger Jonas Ransgård (M).

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundets avdelning 4 och Svenska Hamnar har pågått länge. Parterna står långt ifrån varandra och en lösning verkar vara långt bort. Göteborg är Skandinaviens största hamn och situationen påverkar handeln i hela Sverige och även omvärlden. För de företag som är beroende av import eller export genom hamnen medför situationen bland annat högre kostnader.

– Det här är en konflikt som pågått fram och tillbaka i snart 30 år. Jag har själv jobbat i branschen och vet vilka oerhörda konsekvenser det får för svensk import och export. Vi har markerat tidigare, nu är det hög tid att regeringen sätter ned foten, säger Helene Odenjung (L).

Facklig strid i Göteborgs hamn

Nya regler föreslås

Alliansen i Göteborg föreslår nu att reglerna för strejkrätt ska förändras. Man tycker att strejkreglerna ska kompletteras med en proportionalitetsprincip som ska förhindra att stridsåtgärder vållar motpart och tredje man orimliga kostnader. Dessutom tycker man att fredsplikt ska råda där det finns kollektivavtal.

– Situationen är ohållbar. Här har arbetsgivaren ett kollektivavtal som man följer. Men trots detta kan Hamnarbetarförbundet stänga verksamheten. Det är uppenbart att det finns en lucka i konfliktreglerna som regeringen måste ta tag i, säger David Lega (KD).

Lockut från 19 maj

I onsdags meddelade containeroperatören APM Terminals Gothenburg att man från den 19:e maj till och med den 30:e juni kommer att att genomföra en lockout mot alla Hamnarbetarförbundets medlemmar i containerterminalen mellan klockan 16.00 och 07.00 på helgfria vardagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Facklig strid i Göteborgs hamn

Mer i ämnet