Maersk och MSC:s stora skepp direktanlöper inte längre containerhamnen i Göteborg. Nu slutar även matarfartygen att komma hit. Foto: SVT

Rederijätte lämnar Göteborgs hamn

Publicerad

Det ser allt mer ut som att konflikten i Göteborgs hamn har minst två förlorare – och inte någon vinnare.

Nu har ett av de största rederierna, MSC Sweden, tagit beslut om att inte längre trafikera Göteborgs hamn med gods från och till Fjärran östern på grund av konflikten.

 – Vi tog beslut om bokningsstopp för import från Asien till Göteborg i går. Om fem veckor ser vi konsekvenserna, säger Morten Möller Weisdal, VD på MSC Sweden.

Facklig strid i Göteborgs hamn

LÄS MER: Företag drabbas av konflikten

Sedan övertidsblockaden och lock-outen infördes i containerhamnen i mitten av maj har inga av MSC och Maersks stora direktgående fartyg anlöpt Göteborgs hamn. Istället har godset lastats om till mindre matarfartyg i Hamburg och Bremerhafen för vidare transport till Göteborg, men nu är det slut också på det.

 – Vi har nu stängt för all import till Göteborg, säger Morten Möller Weisdal.

I stället är det hamnarna i Gävle, Stockholm och Norrköping som får ta emot MSCs gods från Asien.

 – Vi får se vad som kommer tillbaka till Göteborg när konflikten är över, säger Morten Möller Weisdal till SVT Väst.

Marken börjar nu skaka under de av konflikten hårt polariserade parterna: Hamnarbetarförbundets övertidsblockad möttes av arbetsgivarnas, APM Terminals, lock-out. Enligt egen utsago står MSC för 20 procent av volymen i containerhamnen.

 – Jag är neutral vad gäller konflikten, med den får ju enorma konsekvenser. Vad bråkar de om, 5 miljoner? Detta kommer att kosta 100-tals miljoner, säger Morten Möller Weisdal.

Fredag eftermiddag är APM Terminals och Hamnarbetarförbundet kallade till medling av Medlingsinstitutets medlare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Facklig strid i Göteborgs hamn

Mer i ämnet