Varsel om lockout i containerhamnen. Foto: SVT

Hamnkonflikten växer – varslar om lockout

Uppdaterad
Publicerad

APM Terminals i containerhamnen i Göteborg varslar om lockout. Träder lockouten i kraft kommer den innebära stängd verksamhet på kvällar och helger. ”Kontraproduktivt” anser hamnfyran.

Den långvariga konflikten mellan APM Terminals och Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning fyra i containerhamnen har nu för första gången lett till att APM Terminals genomför en så kallad spegel – och konsekvenslockout. 

– Vi har gjort allt vi har kunnat för att lösa konflikten med Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4 och samtidigt har vi försökt underhålla våra åtaganden gentemot kunder och ägare. Situationen är ohållbar, säger Henrik Kristensen, VD för APM Terminals Gothenburg till SVT.

Facklig strid i Göteborgs hamn

Orsaken till lockouten är enligt APM Terminals att skydda verksamheten mot de senaste stridsåtgärder som Svenska Hamnarbetarförbundet avdelning fyra genomfört. 

Träder lockouten i kraft gäller den från och med 19 maj till 30 juni 2017 och innebär att containerhamnen stängs från klockan 16.00 på eftermiddagen  07.00 på morgonen.

”Värre för kunderna”

På Hamnarbetarförbundet avdelning fyra ställer man sig dock frågande till varslet.

– Vi förstår inte varslet, det är helt kontraproduktivt. Jag har aldrig varit med om att en arbetsgivare stänger sin egna verksamhet. Konsekvenserna blir ju betydligt värre för kunderna, säger Peter Annerback, ordförande i Hamnarbetarförbundet avdelning fyra. 

Medlemmarna informerades under ett möte på onsdagsmorgonen och senare under dagen kommer avdelning fyra att ha ett extrainsatt styrelsemöte. Ett medlemsmöte kommer också att hållas, men först in nästa vecka. 

– Vi får se vad vi kommer fram till på mötet. Vi kommer att lämna in en varselinvändning till APM Terminals. Men det här förändrar inget. Vi har sagt nej till medlarnas bud och det är där vi är, säger Peter Annerback, ordförande i Hamnarbetarförbundet avdelning fyra.

Men från APM Terminals sida hoppas man på en lösning så att lockouten inte kommer att behöva genomföras.

– Det är viktigt att påpeka att vi hoppas att lockouten inte ska behöva genomföras, utan att vi ska komma fram till en lösning, säger Henrik Kristensen, VD för APM Terminals Gothenburg. 

Så sent som i måndags flaggade Stora Enso rött i ett brev till regeringen i hopp om att få dem att driva på processen för att nå fram till en lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Facklig strid i Göteborgs hamn

Mer i ämnet