Foto: SVT

Kravet: ”Förbjud Craze”

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket vill nu att kommunerna förbjuder det omstridda kosttillskottet Craze.

– Det har kommit in biverkningsrapporter. Folk har hamnat på sjukhus, det är blodtryckshöjande, det ger mer energi, man har sett att det ger kräkningar och andra bieffekter, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverkets beslut grundar sig på EU-lagstiftning som säger att alla livsmedel som inte använts i Europa före 1997 måste anmälas och godkännas som säkert.

Kosttillskottet Craze

Inte säkert

Kosttillskottet Craze anses inte uppfylla de här kraven eftersom det innehåller dendrobiumextrakt, ett ämne som härstammar från en orkidé. Enligt Livsmedelsverket har inte det amerikanska företaget bakom Craze redovisat några vetenskapliga studier på att extraktet är säkert.

– Man vet inte egentligen vad det har för effekt. Det finns inga beskrivningar när en dos är farlig och vilken dosnivån som den kan konsumeras utan risk för hälsa, enligt Zofia Kurowska

Nyligen samlades flera myndigheter, bland annat Rikskriminalpolisen, Livsmedelsverket och Tullverket i ett möte där Craze diskuterades.

Efter SVT Västnytts avslöjande är det svårt att hitta produkten i Sverige och därför beställs den istället utomlands via nätet.

Tullen beslagtar Craze

Men Tullverket stoppar sedan en tid tillbaks preparatet om de hittar det. Detta för att substanser i Craze är under utredning och faller då under förstörandelagen.

– Om vi påträffar det så gör vi ett omhändertagande, säger Lars Hansson, Tullverkets specialist på narkotika.

Har ni sett att importen ökat?

– De som jobbar säger att det är en relativt hög frekvens på Craze nu, säger Lars Hansson.

Hos Folkhälsoinstitutet ska man granska om den misstänkt farliga substansen i Craze missbrukas, och inte bara används som ett kosttillskott.

– Är det så att den här substansen i sig visar sig missbrukas, att vi får indikationer på det, har vi anledning att starta en utredning, säger Anders Persson.

Fram tills att en eventuell klassning kommer är det upp till kommunerna om de vill följa Livsmedelsverkets råd.

– Vår rekommendation är att det ska läggas saluförbud på Craze, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kosttillskottet Craze

Mer i ämnet