Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet – se när taggtråd sätts upp på Sis-hemmet Nereby i Göteborg. Foto: SVT

Kris på Nereby efter rymningarna – sätter upp taggtråd

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett ansträngt läge på Sis-hemmet Nereby i Göteborg, det skriver ledningen för hemmet själva i ett internt mejl. I måndags skedde ett nytt rymningsförsök från hemmet i Kungälv och när SVT var på plats vid Nereby under torsdagen sattes taggtråd upp på staketet.

”Utifrån förra veckans avvikningar och gårdagens avvikningsförsök så befinner sig SiS och framför allt Nereby i ett mycket ansträngt läge”, skriver institutionschefen Catharina Högberg i ett internt mejl, som SVT Nyheter Väst tagit del av.

Vidare skriver hon att en utredning kommer att göras: ”Vi kan dock inte sitta still och vänta utan VI behöver agera nu”.

I mejlet framgår det även att det i måndags skedde ett nytt rymningsförsök: ”Jag vill också passa på att berömma alla snabba medarbetare som sprang igår då ungdomar avvek och lyckades få tillbaka dem.”

Vidtagit åtgärder

Ungdomshemmet ställer in gruppaktiviteter, som istället genomförs enskilt eller med max två ungdomar, följda av två till tre ur personalen: ”Dessa åtgärder kommer vi att fortsätta med tills läget lugnat sig”, skriver Högberg i mejlet.

I mejlet uppmanas personalen att inte oroa sig för Nerebys framtid: ”Jag är medveten om att det råder oro och att det ryktas om att Nereby skall läggas ned”.

Flera rymningar senaste tiden

Under de senaste månaderna har flera unga rymt från Sis-hem. Senaste gången var i förra veckan då två 14-åriga pojkar, misstänkta för skjutningar i Stockholm, rymde från Sis-hemmet Nereby i Göteborg. Sveriges Sis-hem har även gått upp i stabsläge med anledning av rymningarna.

SVT Nyheter Väst sökt institutionschefen Catharina Högberg för en kommentar utan framgång. Erik Bukowski på presstjänsten på Sis meddelar att de inte har möjlighet att ge en kommentar utan ber om att få återkomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.