Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Marcus Ericsson/TT

Allvarlig JO-kritik mot Sis-hemmet Nereby i Kungälv

Uppdaterad
Publicerad

I februari kom Justitieombudsmannen (JO) på oanmäld inspektion på Sis-hemmet Nereby i Kungälv. På onsdagen kom beslutet och det innehåller svidande kritik.

– Situationen vid ungdomshemmet Nereby är mycket oroväckande och det finns förhållanden som är oacceptabla, säger JO Thomas Norling.

Det var på måndagen som två pojkar misstänkta för skjutningar i Stockholm rymde från Sis ungdomshem i Nereby.

Lokalerna i Kungälv beskrivs av en anställd som ”råttbon” – och JO konstaterar att de är direkt olämpliga för barn och unga.

– Ungdomshemmet måste skyndsamt se till att komma till rätta med utbildningsbehovet. Europarådets kommitté mot tortyr har uttalat att vid platser där barn och unga hålls frihetsberövade bör all personal få professionell utbildning under såväl introduktionen som pågående anställning. Jag delar denna uppfattning, säger JO Thomas Norling i ett pressmeddelande.

Tvångsåtgärder mot nioåring

I Nereby fanns även några barn under 13 år som var placerade tillsammans med barn som var 13–16 år. I ett fall med en nioåring hade hemmet bedömt att vård i enskildhet var nödvändig för att säkerställa hans trygghet och skydda honom från övriga äldre barn.

– Jag anser det djupt otillfredsställande att det nioåriga barnet enbart på grund av sin ålder behövde utsättas för en så ingripande tvångsåtgärd som vård i enskildhet innebär, säger Thomas Norling.

Det framkom också att vid ytliga kroppsbesiktningar måste den intagne ta av sig alla kläder och stå naken en kortare stund när personalen betraktar den nakna kroppen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.