Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har robusta system”, säger säkerhetsdirektör Christer Johansson om rymningarna på Sis-hemmen. Se mer i klippet. Foto: SVT

Sis säkerhetsdirektör om rymningarna: ”Har hög säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Två pojkar i tonåren, båda misstänkta för inblandning i skjutningar i Stockholm, har rymt från ett Sis-hem i Göteborg. Men enligt Christer Johansson, Sis säkerhetsdirektör, fungerar systemen.

– Jag skulle säga att vi har en hög säkerhet i dag, säger han i SVT:s Morgonstudion.

De två pojkarna rymde på egen hand genom att klättra över ett staket, enligt Expressen. Den ena 14-åringen är misstänkt för en skjutning i Gubbängen i södra Stockholm i december och den andra för en skjutning i Fruängen i januari.

Rymningen skedde bara dagar efter att en morddömd 17-åring fritagits av maskerade gärningsmän i Södertälje under en transport mellan sitt Sis-hem och ett tandläkarbesök.

Enligt Christer Johansson har Sis historiskt haft problem med säkerheten, något man nu jobbar på.

– Vi har kommit en mycket bra bit på väg. Det som hände vid det här hemmet kommer vi utreda, men vi har tagit många steg för att det här inte ska hända. Vi har Sis-hem som klarar av en hög säkerhet, säger han.

Hoppas på färre rymningar

Trots den senaste tidens rymningar beskriver Christer Johansson verksamheten som robust.

– Vi hanterar uppemot 1 000 personer, vi har en stor verksamhet som rullar varje dag, året runt och dygnet runt. Vi har de som kräver väldigt hög säkerhet och vi hanterar dem.

SVT: Kommer vi se fler rymningar framöver?

– Jag hoppas verkligen att det ska minska och vi ser också att de minskar, speciellt inom vårt LSU-uppdrag. För tre år sedan hade vi 26 som rymde från oss, i år har ingen rymd som sitter dömd hos oss. Förra året tror jag det var två.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.