Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Helena Finér, sektionschef på Sis, om vad stabsläget innebär. Foto: SVT/Marcus Ericsson/TT

Sis-hemmen i stabsläge: ”Har förändrats snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Sis-hem har gått upp i stabsläge med anledning av den senaste tidens rymningar.

– Den här förändringen har gått snabbt och nu måste vi anpassa vår verksamhet efter det, säger Helena Finér, sektionschef på Sis.

Sis ungdomshem har gått upp i stabsläge för att stärka beredskapen och säkerheten efter den senaste tidens rymningar.

– Det vi gjort är att ge i uppdrag till alla institutioner att se över att alla säkerhetsbedömningar är aktuella och reviderade. Där vi tar hänsyn till avvikelser och till risker om hot och våld, säger Helena Finér, sektionschef på Sis.

– Sen ska vi göra bättre säkerhetsbedömningar när vi planerar utevistelser till exempel. Och att utevistelser och transporter görs på ett säkert sätt, säger hon.

Snabb förändring

Beslutet togs redan i fredags förra veckan och en krisledningstab ska inrättas med målet att motverka rymningarna från ungdomshemmen.

– Vi har en utveckling med ökat våld, en ökad kriminalitet och en ökad ohälsa. I allt lägre åldrar. Den här förändringen har gått snabbt och nu måste vi anpassa vår verksamhet efter det, säger Helena Finér.

Flera rymningar senaste tiden

Stabsläget kommer efter att flera unga har rymt från Sis hem de senaste månaderna. Senast två tonårskillar som båda var misstänkta för skottlossningar i Stockholm. Enligt P4 Göteborg är de båda nu tillbaka på Sis-hemmet.

Innan det fritogs en morddömd 17-åring i samband med ett tandläkarbesök i Södertälje. Han greps igen i slutet av april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.