Lagmannen menar att rätten saknade information för att förstå hotbilden. Foto: SVT

Kritiken efter bråket utanför Alingsås tingsrätt: Saknade information om hotbilden

Publicerad

Ett större bråk utbröt utanför Alingsås tingsrätt. Nu riktas kritik från lagmannen.

– Jag känner att vi inte har fått den typen av information om målets karaktär av varken polis eller Borås tingsrätt som behövs för att förstå hotbilden och vilken typ av säkerhet som behövs, säger Jörgen Nilsson, lagman vid Alingsås tingsrätt.

På torsdagen startade rättegången för högskolemordet i Borås. Anledningen till att rättegången hålls i Alingsås tingsrätt är på grund av att Borås tingsrätt saknar en säkerhetssal.

Under förmiddagen hamnade ett 15-tal personer i bråk med varandra utanför tingsrättens lokaler. Orsaken till bråket var enligt polisen att sympatisörer med den mordåtalade kom till platsen, när anhöriga till mordoffret var på väg ut från tingsrätten.

Forcerade säkerhetskontrollen

Polis lämnade rättegången kort efter att den börjat. När bråket bröt ut en dryg timme senare fanns endast två ordningsvakter kvar som sprang ut för att lugna ned bråket.

Säkerhetskontrollen på tingsrätten forcerades i samband med bråket och personer kunde gå ut och in utan att genomgå en säkerhetskontroll.

– Det är ingenting jag känner till eller har hört. Det låter allvarligt, säger Jörgen Nilsson.

Hur ser du på att inga poliser fanns närvarande efter rättegången börjat?

– Jag ställer mig frågande till att polisen inte var närvarande under rättegången hela tiden.

Polisen: ”Det är olyckligt”

Enligt Mattias Ramsö, lokalpolisområdeschef i Borås, har en dialog om säkerheten vid rättegången i Alingsås förts. Han ser det som olyckligt att inga poliser fanns närvarande när bråket bröt ut.

– Vi hade poliser avsedda för att bevaka rättegången, men just då fanns de i nära anslutning av tingsrätten.

Hur har ni resonerat om säkerheten vid tingsrätten?

– Vi har bedömt att det ska vara en säkerhetsrättegång, med säkerhetskontroll och ordningsvakter på plats.

Efter gårdagens händelse har säkerhetsarbetet justerats och kommande rättegångsdagar kommer polis att finnas närvarande på plats.

SVT Nyheter Väst har sökt lagmannen vid Borås tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett 15-tal personer ska enligt polisen varit inblandade i bråket som utbröt utanför Alingsås tingsrätt under torsdagen. Hör SVT:s reporter berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.