Arkiv. Bilden är från tidigare i år när de kollapsade musselodlingarna avslöjades utanför Orust. Företaget har nu fått nej från länsstyrelsen för att starta ännu en musselodling. Foto: Arkiv/Divers against ghost nets

Kritiserat musselföretag nekas starta ny odling

Publicerad

Bohus havsbruk, som bedriver musselodling längs västkusten, nekas nu att odlas musslor och ostron utanför Uddevalla. I början av juni avslöjade SVT Väst att Jordbruksverket kräver tillbaka 3,7 miljoner kronor som företaget fått i stöd för sina odlingar i Koljöfjorden.

Bohus havsbruk har nu fått nej av länsstyrelsen för att starta upp ännu en odling av blåmusslor och ostron, denna gång utanför Haftsen, väster om Uddevalla, skriver Bohusläningen. Ansökan skickades in i september förra året.

– Det var främst sjösäkerhetsskäl i det här fallet, säger Lars Molander som  länsfiskekonsulent och har varit med i beslutsfattandet, till tidningen.

Kollapsade odlingar

Företaget har fått 30 miljoner kronor i beviljat stöd från myndigheterna och vill bli ledande i Sverige inom musselodlingar. Men i juni visade filmer från nätverket Divers against ghost nets som visar hur odlingarna utanför Orust kollapsat. Jordbruksverket valde då att stoppa alla utbetalningar till företaget och meddelade att verksamheten skulle granskas.

”Så ska det inte vara”

Bohus havsbruk menar att de inte har gjort något fel.

– Det är odlingar som gått sönder och så ska det inte vara. Men materialet har inte dumpats eller lämnats kvar. Och vi ska sätta upp det igen, sa delägaren Per Persson till SVT Väst i juni.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kontrollanterna om bristerna vid musselodlingen: ”Det här stämmer inte”. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer