Fatijon Islami arbetar idag som revisor. För tio år sedan var han elev på Kronan. I klippet berättar han mer om sin tid på skolan. Foto: SVT

Skolan skulle lyfta stadsdelen – nu kan den stänga av samma anledning

Uppdaterad
Publicerad

Skolan Kronan byggdes för att locka till sig elever från hela Trollhättan. Då var skolan hypermodern och den skulle lyfta hela Kronogården. Nu hotas delar av skolan av nedläggning.

– Det kändes som om de ville utveckla hela Kronogården. Just då kände vi oss stolta över möjligheterna, säger Fatijon Islami, som var en av skolans första elever

Skolan Kronan invigdes 2009. Runt 100 miljoner kostade den Trollhättan stad och tanken var att skolan skulle locka till sig elever från hela staden. Det skulle få området Kronogården att lyfta, segregationen skulle brytas. Kronan var vid tillfället hypermodern och satsade på en teknikinriktning för att locka till sig elever.

Fatijon Islami var elev på högstadiet 2009 och utsågs till ambassadör. Han skulle visa de andra eleverna hur man skulle dra fördel av den nya tekniken.

– Det kändes som om de ville investera i vår framtid. Nu ville de att det ska gå bra för oss, säger han.

I klippet berättar Fatijon Islami mer om sin tid på skolan.

Få behöriga

Men verkligheten blev inte som planerad. I dag ligger ett förslag om att stänga mellan- och högstadiet på Kronan. Skolorna i Trollhättan är inte likvärdiga, och man pekar på att elever på Kronan lär sig för dålig svenska. Därför har många svårt att nå gymnasiebehörighet, de senaste åren når endast drygt fyra av tio elever den behörigheten.

– Idag är 99 procent elever med invandrarbakgrund. Det ger helt andra förutsättningar att vara på en skola där man pratar svenska, säger Remigiusz Bielinski (M), 2:e vice ordförande i Utbildningsnämnden, och som var med att besluta om att bygga Kronan 2009.

Flytt till fem andra skolor

Enligt förslaget ska elever från Kronan anvisas till fem andra skolor i Trollhättan: Lyrfågelskolan, Stavreskolan, Strömslundsskolan, Paradisskolan och Skogshöjdens skola. Förhoppningen är att eleverna i större utsträckning ska träffa elever som har svenska som modersmål och som en följd klarar att få gymnasiebehörighet. Kritiker menar att förslaget slår sönder nätverken för eleverna från Kronogården.

– Jag ser det inte som ett problem. Jag ser det som en fördel för barnen, att förbättra förutsättningarna för dem, säger Remigiusz Bielinski (M).

”Jättetråkigt”

Fatijon Islami är idag civilekonom och arbetar som revisor i Borås. Han tycker att den satsning som Trolllhättan gjorde på Kronogården var bra och hjälpte honom framåt.

– Jättetråkigt, jag hade de rätta förutsättningarna och alla möjligheter, säger han.

Kronans skola blev rikskänd 2015 då de drabbades av en attack där en svärdsbeväpnad man högg ner flera personer. En lärare, en elevassistent och en elev dödades. Ytterligare en elev skadades allvarligt. Gärningsmannen sköts till döds av polis. Dådet hade rasistiska motiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.