I fortsättningen kommer kulturkalaset att ha ett tema som byts ut årligen. Foto: SVT

Kulturkalasets förändras 2019

Uppdaterad
Publicerad

Efter vårens debatt står det nu klart. Göteborgs kulturkalas blir kvar. Nästa års kulturkalas kommer att genomföras i samband med European choir games, EM i körsång, i början av augusti.

Nu står det klart vad som händer med Göteborgs kulturkalas. Sedan i våras har det varit en debatt kring kalasets framtid.

– Kalaset 2019 kommer att genomföras i samband med EM i körsång. Grunden i kalaset är fyra M: mat, musik, möten och människor. Och det är så kalaset även kommer byggas i fortsättningen, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & co som arrangerar Göteborgs kulturkalas.

Nytt tema varje år

Nytt är också att Kulturkalaset i fortsättningen ska ha ett tema varje år. I och med att kalaset genomförs i samband med European choir games, kommer temat att sättas därefter.

Enligt Stefan Gadd är det därmed inte sagt att alla ska sjunga tillsammans hela tiden utan att ”sång” och ”röst” kan rymma många olika kulturyttringar.

Göteborg & co öppnar också för att Kulturkalaset i framtiden kan komma att hållas vid andra tidpunkter än just i augusti.

”Ett kalas för alla göteborgare”

– Det är klart att det var en väldig debatt i våras om kalasets framtid och inte framtid. Men i beslutet behåller vi de viktiga beståndsdelarna. Det ska vara ett kalas för alla göteborgare och deras besökare, säger Stefan Gadd.

Kalaset ska även framöver vara gratis, men det kan bli föreställningar i samband med European choir games som har inträde då de är en annan arrangör. Och huruvida de senaste årens satsning på stora arabiska stjärnor fortsätter är i dagsläget oklart. 

– Alla vill fortsätta med det, men vad som händer nästa år vet jag inte riktigt.

Hur mycket kalaset får kosta och hur stor del som ska bekostas med sponsorer är enligt Stefan Gadd inte klart. De besluten kommer att tas i samband med budgetförhandlingarna.

Tasso Stafilidis som är verksamhetsansvarig för Göteborgs kulturkalas har tidigare kritiserat hur pengarna fördelas mellan kommunens evenemang. När det kommer till de förändringar som nu kommit i ljuset skriver han i ett sms till SVT att det är för tidigt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.