Arkivbild Foto: TT

Kvinna fick hjärnskador efter vårdmiss

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som drabbats av stroke fördes i ambulans till Östra sjukhuset, trots att hon borde förts till Sahlgrenska där rätt utrustning fanns tillgänglig. Hon lider nu av svåra hjärnskador.

Det är efter en anmälan av en anhörig som Ivo, inspektionen för vård och omsorg, nu kritiserar ambulanssjukvården inom Sahlgrenska.

Kvinnan drabbades av stroke, med typiska symptom, en kväll i april förra året. Ambulansen som hämtade kvinnan körde henne till akuten på Östra sjukhuset. Men där saknar man de resurser och den utrustning som krävs för att behandla akuta fall av stroke. Det som ibland krävs är så kallad propplösande behandling, vilket man alltså inte gör på Östra sjukhuset.

Helt fel

Ivo skriver i sin kritik att ”ställningstagandet att patienten skulle hänvisas till Östra sjukhuset var inte sakkunnig och omsorgsfull i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet”

Vårdgivaren själv, alltså Sahlgrenska, skriver själva att man bedömer att patienten har drabbats av en allvarlig vårdskada. Man ska nu ha vidtagit åtgärder för att händelsen inte ska kunna upprepas.

Hon är enligt egna uppgifter nu helt förlamad i vänstra delen av kroppen och har tal- och sväljsvårigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.