Mitt under kvinnans promenad i ett villakvarter i Lerum gick älgarna fram och attackerade henne. Foto: Privat

Kvinna nedsparkad av älg i Lerum

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdag eftermiddag vid 16.30-tiden attackerades en kvinna i Lerum av en älg. Kvinnan som var ute på promenad i ett villakvarter är förd med ambulans till sjukhus. Hon har inga livshotande skador, men ska stanna för observation.

En kvinna i 70-årsåldern var ute och promenerade när älgen som hade två fjolårskalvar med sig gick till attack. Cathrine Olausson var i närheten när det hände.

– En man var före mig på plats och kunde ringa ambulans. Det är obehagligt. Vi har haft problem med älgar länge i Lerum och det är inte första gången någon skadas, säger hon.

Anders Bonander kom körande med sin bil när älgarna gick över vägen. Foto: PRIVAT

Mannen på plats var Anders Bonander. Han kom körande med sin bil när älgarna gick över vägen. Då kom kvinnan som var ute på promenad. Hon såg till en början inte älgarna och försökte sedan gå åt sidan när hon hade upptäckt familjen. Då var det försent.

– Älgen ställde sig på bakbenen och slog ner henne med klövarna. Den attackerade så hon ramlade i backen och skadade sig. Jag ringde ambulans direkt, men vågade inte gå ut eftersom älgarna stod kvar, säger Anders Bonander.

– Jag såg allt, det var fruktansvärt och är fortfarande tagen. 

Skulle skjutas

Älgfamiljen har under de senaste månaderna spridit rädsla i samhället. Kon tillsammans med två kalvar har gjort utfall mot människor och i november beslutade polisen att älgfamiljen skulle skjutas.

– Vi har varit i kontakt med kommun, polis och jägare kring problemet tidigare och det ledde till att jägaren fick skjuttillstånd. Men förra året lyckades man inte komma åt älgen, säger Thomas Nilsson från Aspenäs villaägares förening.

Nu kommer Aspenäs villaägares förening än en gång kontakta jägare och söka tillstånd att skjuta av älgarna.

– Det här verkar vara en tredje våg. Jag kommer att ringa jägaren igen och informera om detta ikväll, säger Thomas Nilsson.

För två år sedan hade kommunen samma problem med en annan älgfamilj. Även då slutade det med avlivning av djuren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.