Leif Nordlander, kyrkoherde Varabygdens församling. Foto: TT/Privat

Kyrkoherde varnar för rosbedragare

Publicerad

En man som påstår sig samla in pengar till ett projekt i Svenska kyrkan har lurat flera äldre kvinnor i Skaraborg att köpa rosor. Nu varnar kyrkoherden för bedragaren. – Jag blir upprörd när man använder kyrkans namn i ett bedrägligt syfte, säger Leif Nordlander.

Det var på fredagen som Leif Nordlander, kyrkoherde i Varabygdens församling, fick höra att flera äldre kvinnor i församlingen blivit lurade att köpa rosor i Svenska kyrkans namn.

Under alla hjärtans dag hade de fått besök av en påstridig man som uppgav att hans rosförsäljning samlade in pengar till ett projekt i kyrkan. Tio rosor för 500 kronor som skulle gå till välgörande ändamål.

”Tvärilsk över fräckheten”

När Leif Nordlander fick höra om det gick han ut med en varning i sociala medier och han tycker att det är allvarligt när någon försöker sko sig på Svenska kyrkans namn.

– Jag blir tvärilsk över fräckheten. Vi går inte in till en kvinna, 80 plus, och försöker få dem att köpa rosor. Det är så långt ifrån som vi jobbar som det går att komma, säger han.

Liknande bedrägerier är inte ovanliga och har dykt upp på flera andra platser i landet tidigare. De tillfällen som Leif Nordlander har fått höra om i veckan har hänt i Skaraborgsbygden i trakterna kring Vara.

Kyrkan hjälper till att anmäla

Kyrkoherden har varit i kontakt med polisen där han fick beskedet att kvinnorna själva måste anmäla.

– De skäms väl lite, tycker att de varit lättlurade. Men det ska de inte göra. De som gör sånt här är ju bra på att vara övertygande, säger han.

Polisen har än så länge inte fått in någon anmälan, men säger att det bästa att göra om man tror att någon försöker lura en i dörren är att ringa polisen direkt och uppge ett signalement så att polisen kan skicka ut en patrull för att leta.

– Om man känner att någon försöker lura en kan man hantera det som en vanlig försäljare. Tacka för förfrågan, avböja och stänga dörren, säger Johan Sandblom, stationsbefäl vid polisen i Lidköping.

Vill sprida en varning

Svenska kyrkan i Varabygden kommer att hjälpa de kvinnor som vill polisanmäla att göra det. Men framförallt vill Leif Nordlander sprida en varning så att inte fler blir lurade.

– Nu hoppas jag att det här sprids så fort som möjligt så att andra vet att de kan säga nej tack och att de inte vill ha något med det att göra, säger Leif Nordlander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer