PCR-testen hade inte ens nått laboratoriet innan reseintyg skrevs ut. Foto: Maria Harning, SVT

Läkare döms till fängelse för falska covidintyg

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Göteborg döms för bedrägeri, grovt osant intygande och urkundsförfalskning efter att vid ett flertal tillfällen skrivit under reseintyg utan att ha fått ett negativ testresultat. Han döms till ett års fängelse av tingsrätten.

I april 2020 startade läkaren, som nu dömts till fängelse, vårdbolaget som erbjöd snabba svar på PCR-test. Totalt tog kliniken emot 120 PCR-test, varav sju aldrig analyserades, enligt kammaråklagare James von Reis.

Svar på två timmar

Kliniken erbjöd patienter som ville ha ett reseintyg för utlandsresor en snabb analys och kort svarstid. Men patienter och konkurrenter blev snart misstänksamma över den korta analystiden – ibland så kort som två timmar. Något som Göteborgs-Posten tidigare uppmärksammat.

Göteborgs tingsrätt går på åklagarens linje och dömer läkaren för bedrägeri, grovt osant intygande och urkundsförfalskning för de prover som inte analyserats innan reseintyg skrevs. Läkaren förnekar brott och menar att PCR-testerna, enligt hans vetskap, har analyserats på ett korrekt sätt. Han vidhåller att han inte har skapat falska handlingar.

Den dömde mannen har kvar sin läkarlegitimation, meddelar Socialstyrelsen. Men Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kan utreda läkarens rätt till legitimationen. Det är i nuläget inte känt om IVO har startat ett tillsynsärende i saken.

Andra bluffintyg

Det är inte första gången som en klinik hamnar i rampljuset efter tvivelaktig hantering av testningsverksamheten. I oktober förra året kunde SVT Väst avslöja att ett företag i Göteborg utfärdade reseintyg innan proven ens analyserats i ett labb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.