Läkare feldiagnoserade mammografier i Skaraborg Foto: TT

Läkare feldiagnostiserade mammografier i Skaraborg

Publicerad

Minst sju kvinnor med bröstcancer i Skaraborg har fått felaktiga diagnoser vid mammografiundersökningar. Det har lett till att kvinnorna fått cancervård senare än vad som varit möjligt.
– Vi beklagar djupt det lidande och den oro som patienter och anhöriga drabbats av till följd av de fel som har begåtts av oss, säger Helen Häggström, verksamhetschef på Unilabs i ett pressmeddelande.

Efter en upphandling med regionen så är det diagnostikföretaget Unilabs som utför och analyserar mammografiundersökningar. Samtliga undersökningar där den aktuelle läkaren gjort fel bedömningar är kliniska undersökningar. Företaget har nu omgranskat 1700 mammografiundersökningar som den enskilde läkaren i Skaraborg ska ha gjort under åren 2015 och 2016 på patienter vid Skaraborgs sjukhus i Lidköping och vid Skaraborgs sjukhus i Skövde.

”Mycket allvarligt”

Omgranskningen gjordes efter att bröstcancer i juni 2017 upptäcktes hos en kvinna som undersökts tre gånger tidigare och som sökt vård vid ytterligare ett tillfälle. Unilabs gjrode en Lex Maria-anmälan och nu kommer resultatet av efterkontrollerna:

  • Sju kvinnor med cancer borde upptäckts tidigare
  • För fem kvinnor går det inte att utesluta att tumören hade kunnat upptäckas tidigare
  • 27 kvinnors undersökningar kan har tolkats felaktigt

– Vi ser mycket allvarligt på det som hänt. Vi har noggrant och systematiskt utrett hur detta kunde ske och vidtar nu åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen, säger Helen Häggström, verksamhetschef för mammografi på Unilabs i Sverige.

Välkomnar utredning

Unilabs har rapporterat händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Läkaren arbetar inte längre på Unilabs. De drabbade kvinnorna ska nu ha fått vård eller kallats till nya undersökningar.

– Det är vårt ansvar att felbedömningar som beror på den mänskliga faktorn fångas upp av våra kvalitetskontroller. Vi välkomnar IVO:s utredning för att se om det finns fler åtgärder vi kan vidta för att förbättra vår verksamhet ytterligare, säger Helen Häggström som säger att man vidtagit kraftiga åtgärder för att felet inte ska kunna upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer