Läkare kritiseras av Ivo för att ha skrivit ut cannabis på recept Foto: TT

Läkare i Västra Götaland kritiseras av IVO för att ha skrivit ut cannabis på recept

Uppdaterad
Publicerad
En läkare, verksam i Västra götaland, kritiseras av Ivo för att ha skrivit ut cannabis-spray. Enligt kritiken ska läkaren i vissa fall enbart gått på patienternas berättelse om att de mått bra av cannabis och att det saknats motivering till förskrivning av läkemedlet.

En läkare som är verksam i Västra götaland, kritiseras av Ivo, inspektionen för vård och omsorg. Läkaren ska ha skrivit ut cannabis-sprayen Sativex till personer med olika sjukdomstillstånd så som till exempel ADHD, Asperger, ångest, ledvärk, fibromyalgi, panikångest och depression. Det ska också ha handlat om patienter från andra platser än just Västra götaland, bland annat från Jönköpings län, Skåne och Värmland.

Menar att de mår bra av cannabis

I yrkandet framgår det att personer som tidigare på olaglig väg köpt cannabis och ”självmedicinerat” har sökt sig till läkaren och fått cannabis utskrivet på recept.

Ivo kritiserar också att läkaren i vissa fall enbart gått på patienternas berättelse om att de mått bra av cannabis och menar att det saknas motivering till förskrivning av Sativex. De kritiserar också läkaren för bristfällig journalföring.

”Cannabis håller på att legaliseras i hela världen”

Läkaren själv har i ett yttrande uppgett att han som läkare känner ett ansvar att erbjuda patienterna den vård som internationellt sett anses vara den mest effektiva vid många sjukdomar. Han uppger att ”cannabis håller på att legaliseras i hela världen”. I hans yttrande står det också: ”Tyvärr verkar svenska kollegor inte vilja bekanta sig med internationella forskningsrapporter, vilket leder till att många av de patienter som skulle behöva vård, inte får det. Sativex är ett tryggare alternativ än till exempel rökcannabis”.

Behörighet att skriva ut narkotiska läkemedel kan dras in

Ivo yrkar att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska besluta om en treårig prövotid för läkaren och att hans behörighet att skriva ut narkotiska läkemedel dras in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Låna en reporter

Mer i ämnet