Läkarnas kritik mot nya it-systemet: ”Kan innebära att patienter får fel läkemedel”

Uppdaterad
Publicerad

Flera läkare är skarpt kritiska till regionens miljardupphandling av det nya it-systemet Millennium som ska införas i Västra Götaland. Bland annat anser de anser att systemets läkemedelshantering utgör en risk för patientsäkerheten.

– Millennium kan i nuläget föreslå utbyte av ett läkemedel som inte är godkänt, berättar Ylva Kastrup, specialistläkare.

Hör Ylva Kastrup berätta mer om läkarnas kritik mot Millennium i klippet ovan

Ylva Kastrup, specialistläkare på neurologkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, och flera av hennes kollegor har vid olika tillfällen fått insyn i regionens upphandlade it-system Millennium för att komma med sin åsikt.

Det har bland annat varit barnläkare, narkosläkare, ögonläkare och allmänläkare. Många av dem har kommit med skarp kritik mot systemet och i flera nyligen gjorda riskrapporter talas det om stor risk för patientskador, speciellt hos barn, om systemet införs i sin nuvarande form.

Läkemedel till barn

Den allvarligaste kritiken mot systemet är att det inte automatiskt kan importera data från den svenska läkemedelsdatabasen. Risken är då stor enligt läkarna, att läkemedelsordinationer till patienterna blir fel.

Särskilt stor är risken vid läkemedelsordination till barn, enligt rapporterna.

– Millennium kan i nuläget föreslå utbyte av ett läkemedel som inte är godkänt. Vi är för ett bättre IT-stöd. Men det finns många risker som vi måste se till att undanröja, säger Ylva Kastrup.

Problem adresseras

På regionen säger ansvariga att problemen adresseras.

– Vi kommer lösa de här frågorna, det pågår arbete med det medan vi sitter här. Vi kommer inte införa ett system som är patientfarligt, säger Ragnar Lindblad, ansvarig för Framtidens vårdinformationssystem vid Västra Götalandsregionen.

SVT har sökt Cerner för en kommentar. De svarar via mejl att de fortsätter arbeta tillsammans med Västra Götalandsregionen för att uppnå önskade resultat, och vill utöver detta inte kommentera någonting.

Se SVT:s tidigare granskning av det nya amerikanska journalsystemet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.