Bernd Sengpiel är den läkare som vårdtagare på äldreboendet blir listade hos. Bilden till vänster är en genrebild, och är alltså inte tagen på det specifika boendet. Foto: SVT/TT

Läkare på drabbat boende om svåra valen: ”Tänker varje dag på om jag gör rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 har spritt sig in på över 30 äldreboenden i Göteborg. När viruset tidigt upptäcktes på ett av dem, tog det bara veckor innan över tio av de boende hade dött.
– Det var väldigt överväldigande, vi visste först inte hur det skulle vara när ett äldreboende drabbades, säger Bernd Sengpiel, läkare och specialist i allmänmedicin.

Starta klippet för att höra Bernd berätta om hur hårt boendet drabbats, och om de svåra etiska beslut han tvingats ta.

För sex veckor sedan upptäckte Bernd Sengpiel att covid-19 spridit sig in på det äldreboende i Göteborg där många av hans patienter bor. Beskedet i sig kom inte som en blixt från klar himmel. Symtomen däremot – de förvånade honom.

– Just äldre som är multisjuka får en väldigt oklar symtombild, kanske bara lite feber eller inga symtom alls. Det gör att det blir väldigt svårt att identifiera smittan.

”Kändes väldigt personligt för mig”

Av de på äldreboendet som haft symtom på viruset, har ungefär 40 procent senare dött. Läkaren vill inte uppge exakt hur många som gått bort. Men det rör sig totalt om mellan 10 och 20 dödsfall.

– Det som är extra sorgligt är att anhöriga inte fick vara med och säga hej då. Jag tänker på mina föräldrar som bor i Tyskland, jag vet inte om jag ser dem igen. Så det kändes väldigt personligt för mig att prata med de anhöriga och patienterna, säger Bernd Sengpiel.

Fallen blir färre – och anhöriga får ta avsked

På sistone har läget på boendet blivit allt bättre. Bara ett fåtal är sjuka i covid-19, och många boende har tillfrisknat.

Den senaste veckan har inga nya fall bekräftats. Nu har anhöriga möjlighet att ta avsked om en boende bedöms vara döende, och man har satsat mer på provtagningar.

– Vi har hela tiden följt regionens provtagningsriktlinjer, och testar alla som har minsta möjliga symtom. Just nu har vi test så att det räcker till det, säger Bernd Sengpiel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet