”Det är absolut inte över än”, säger specialistläkaren Ingrid Stubelius. Foto: Privat/ Jessica Gow / TT

Läkarföreningen i Västra Götaland kritisk mot uttalande från Folkhälsomyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har tidigare gått ut med att antalet intensivpatienter minskar. Men specialistläkaren Ingrid Stubelius ställer sig kritisk till uttalandet.

– Jag vill tydliggöra att situationen inte ser ut så för oss ännu. Vi jobbar mer än vad vi ska och brukar, säger hon.

Den ansträngda arbetssituationen på intensivvården på Sahlgrenska sjukhuset har fått läkarna att gå på knäna.  

 – Vi är många som känner oss trötta och slitna. På långt sikt kommer vi inte kunna arbeta så som vi gör nu, säger Ingrid Stubelius, specialistläkare i anestesi och intensivvård och vice ordförande för Västra Götalands Läkarförening sektion SU, i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Västsverige

Folkhälsomyndigheterna meddelade den den 14 april att det har skett en minskning av antalet patienter inom intensivvården. Nu finns det en oro att uttalandet ska få allmänheten att slappna av och börja leva som vanligt – något som Ingrid Stubelius fasar över. 

– Det är absolut inte över än. Det är så viktigt att folk tar sitt ansvar så att situationen inte förvärras. Allmänheten måste hålla ut och följa myndigheternas råd, säger Ingrid Stubelius.

Risk för utebliven semester  

I och med den hårt pressade arbetssituationen finns det en risk att de anställda inte får semester. Att inte ha en ledighet att se fram emot ses som bekymmersamt och väcker frustation. 

– Vi har fått signaler att våra semestrar kanske kan komma att förkortas och förskjutas och det är frustrerande att inte veta om man kommer kunna vila ut och få en ordentlig återhämtning. 

Trots den pressade arbetssituationen fortsätter de anställda att arbeta på som vanligt.

– Vi tänjer oss alltid lite till för att vi vet att vi räddar livet på patienten. Kommer det en patient så tar vi hand om den också. Situationen ser ut så och vi kan inte bara gå hem, säger Ingrid Stubelius.

Se vårt tidigare reportage från IVA på Östra sjukhuset:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet