Huvudskyddsombudet berättar om personalens upprördhet av vaccinationsprioriteringen. Foto: SVT/Västra Götalands läkarförening

Läkarföreningen: Osnyggt att NU-ledningen prioriterar sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Personer i ledningen för NU-sjukvården ska tidigt vaccineras mot covid-19.

– Vi gör inte som på Sahlgrenska och jag tror inte på den typen av ledning, säger sjukhusdirektören Björn Järbur.

Men bland NU-läkarna hörs upprörda röster.

Johan Klaar är huvudskyddsombud för läkarna och ordförande för den lokala sektionen av Västra Götalands läkarförening. Enligt honom har en del medlemmar uttryckt upprördhet över ledningens beslut att prioritera sig själva när vaccinationerna körs igång denna vecka.

– Ja, bland annat på min egen arbetsplats på akuten. Jag kan inte säga hur stor andel av medlemmarna det rör sig om, men det finns en del upprördhet. Ledningen är inte med i den allra första etappen, men har lagt sig högt upp i den andra etappen, säger han.

”Kan jobba hemifrån”

Johan Klaar har viss förståelse för argumentet att det är viktigt med en fungerande ledning i ett förstärkningsläge.

– Men samtidigt har många i sjukhusledningen goda möjligheter att jobba hemifrån, till skillnad från till exempel en gynekolog, säger han.

Eftersom beslutet kom först under helgen har han inte hunnit ta ställning till om han eller hans fackliga kolleger kommer att agera.

– Men vi kanske lyfter frågan att det ser osnyggt ut att först kämpa emot tanken att ens vaccinera all personal och sedan, när detta ändå ska göras, sätta upp sig själva så högt, säger han.

Viktig stödfunktion 

Sjukhusdirektören Björn Järbur säger att alla som jobbar direkt och patientnära med covid-19 ligger i etapp ett, och alltså ska vaccineras först. Hit hör bland annat akutläkarna. Fem personer i den särskilda ledningen vaccineras i etapp två – tillsammans med andra viktiga stödfunktioner i covid-vården.

– Därefter kommer de som inte är med i covid-arbetet.

Att Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg valt en helt annan linje, där ledningen får vänta på vaccination, är han medveten om.

– Ja, men jag tror inte på den typen av ledning. Vid en kris måste ledningen vara närvarande. Vi är ute på akuten och vårdavdelningar och IVA och träffar medarbetare hela tiden, dels för att informera men också för att fånga upp vad de som står i första linjen tycker. Jag hävdar med emfas att det faktiskt är värdefullt med en ledning på plats.

För att det inte ska råda minsta oklarhet kring vad han tycker lägger han till:

– Man kan inte gömma sig när det är kris. Det är dåligt ledarskap.

Fotnot: NU-sjukvården är NÄL (Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan) samt Uddevalla sjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.