Anders Andersson är ordförande för Borås skytteallians. Foto: SVT

Lång väntan på skyttecenter

Uppdaterad
Publicerad

Pistolskotten ekar ännu på skjutbanan i Borås. Men efter 30 september ska det vara tyst. För skyttarna står hoppet till det planerade skyttecentret, en anläggning de väntat på i två decennier.

– Det är dåligt att det ska behöva ta så lång tid, säger Anders Andersson, ordförande för Borås skytteallians.

På skjutbanan öster om Pickesjön i Borås har FOK, Föreningen för olympisk kortdistansskjutning, hållit till sedan 1960-talet. Men från och med 30 september upphör all skjutning på föreningens nuvarande pistolbanor, samt älgbanan. Skälet, enligt Anders Andersson, är buller för nära bostäder.

Nu hoppas skyttarna på det planerade skyttecentret i Borås. Där är det tänkt att samla en större del av skytteanläggningarna i kommunen. Av dagens nio olika skytteanläggningar blir det bara Bredareds Sportskytteklubb kvar. De andra ska samlas i det nya centret.

Utretts sedan 1990-talet

Men ett skyttecenter har diskuterats länge utan att bli av. Frågan har utretts sedan slutet på 1990-talet. Ett 30-tal platser har studerats, men har av olika skäl valts bort.

Den här gången står skyttarnas hopp till ett 15 hektar stort område söder om staden vid Guttasjön. Här har det planerats för 10 skjutbanor. Enligt kommunen är området redan kraftigt bullerutsatt på grund av bland annat Varbergsvägen, Viskadalsbanan och militärens övningsområde. Och kommunen menar också det inte finns några boende i närheten som kommer att beröras.

Finns oro

Men det finns dem som oroas för buller. På ridskolan oroas ryttare för hur deras hästar ska reagera på smällarna. Och att de kan tvingas ta farligare ridvägar för att undvika knallarna.

Nu har kommunen fått in remisser på förslaget. Och skyttecentret blir nu en fråga för politikerna.

Så här skulle banorna på skyttecentret kunna placeras. Foto: Borås stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.