Planer på skyttecenter oroar ryttare

Publicerad

Ryttarna vid ridhuset i Borås oroas över hur hästarna skulle reagera på skotten från det planerade skyttecentret. För att undvika smällarna menar ryttarna att de då tvingas ta en annan, farligare ridväg.
– Det är bekymmersamt, säger ryttaren Lotta Wallner.

Klappret från hovar ekar i ridhuset på Borås Fältrittklubb. Jeanette Daag-Rezac och Lotta Wallner oroas för vad konsekvenserna skulle bli om planerna på det planerade skyttecentret blir av. De befarar att ett samlat skyttecenter vid Guttasjön skulle leda till en stor ökning av antal skott och inskränka på deras möjligheter att rida ut med hästarna.

Ser en risk för säkerheten

Sedan den nya väg 27 byggdes har Jeanette och Lotta sett en minskning av ridvägar. Skulle skyttecentret bli av menar de att de hänvisas till att rida i området runt Pickesjön. Problemet är bara att då måste de ta sig över Varbergsvägen och järnvägen. Vilket de ser som en stor säkerhetsrisk.

Från skytteföreningarnas sida förstår man oron för bullret. Men de menar att det går att samsas. Anders Andersson är ordförande för Borås skytteallians. Och han påpekar att det idag rids vid skjutbanan öster om Pickesjön.

– Här rider och promenerar folk förbi. Ska de ha en större tävling eller så tar vi givetvis hänsyn till det. Och låter bli att skjuta den tiden. Med lite samarbete tror jag inte det är något problem, säger Anders Andersson, ordförande för Borås skytteallians.

Så här skulle banorna på skyttecentret kunna placeras. Foto: Borås stad

Se övergången och hör om ryttarnas oro i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer