Föräldern Stefan Ljung är kritisk till Götenes regler för skolskjuts. Foto: SVT

Långt avstånd krävs för skolskjuts i Götene

Uppdaterad
Publicerad

I Götene så ska en elev i högstadiet ha minst fem kilometer till skolan för att få skolskjuts.

– Jag tycker det är alldeles för långt och för dåligt helt enkelt, säger föräldern Stefan Ljung.

Frågan om skolskjuts rört upp starka känslor i Götene. En av de föräldrar som kämpat för busskort för sina barn är Stefan Ljung.

– Vårt problem är att vi enligt kommunens riktlinjer bor för nära skolan så när man börjar sjuan så får man ta sin cykel eller gå. Bor man på landsbygd med små, dåliga vägar och snöröjning som funkar så där är det inte optimalt, säger han.

Götene

KARTA: Så stort avstånd till skolan kräver din kommun

Ser olika ut i Skaraborg

I Götene ska en elev i högstadiet ha minst fem kilometer till skolan för att erbjudas skolskjuts. Men på annat håll i Skaraborg ser reglerna helt annorlunda ut. I Essunga behöver en elev i högstadiet bara två kilometer till skolan för att få skolskjuts.

– Det är en liten kommun. Det är trygghet. Det finns ingen anledning till att vi inte skulle ha det, säger Maria Malmberg (C), ordförande i Utbildningsnämnden i Essunga.

Är det inte dyrt för er?

– Näe. I slutändan så är det vad anbuden hamnar på. Ett anbud även om vi höjer kilometrarna kan bli dyrare eller billigare.

Ingen sänkning i Götene

I våras diskuterades frågan om avstånden för skolskjuts i Götene. Socialdemokraterna ville sänka avstånden med två kilometer för högstadieeleverna. Partiet Götenes framtid föreslog en sänkning med en kilometer.

– Tyvärr blev det förslaget nedröstat. Vi har inte kortat avståndet, säger Anders Månsson, (GF) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

”Barn idag behöver röra på sig”

Moderaten Rinor Xhemshiti var en av de som röstade nej. Han menar att sänkta avstånd skulle innebära högre kostnader.

– Det skulle även behöva sättas in nya bussturer där det idag finns säkra cykelvägar. Vi anser att barn idag behöver röra på sig. De behöver gå och cykla till skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götene

Mer i ämnet