Föräldern Stefan Ljung är kritisk till Götenes regler för skolskjuts. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Långt avstånd krävs för skolskjuts i Götene

Uppdaterad
Publicerad
I Götene så ska en elev i högstadiet ha minst fem kilometer till skolan för att få skolskjuts.
– Jag tycker det är alldeles för långt och för dåligt helt enkelt, säger föräldern Stefan Ljung.

Frågan om skolskjuts rört upp starka känslor i Götene. En av de föräldrar som kämpat för busskort för sina barn är Stefan Ljung.

– Vårt problem är att vi enligt kommunens riktlinjer bor för nära skolan så när man börjar sjuan så får man ta sin cykel eller gå. Bor man på landsbygd med små, dåliga vägar och snöröjning som funkar så där är det inte optimalt, säger han.

KARTA: Så stort avstånd till skolan kräver din kommun

Ser olika ut i Skaraborg

I Götene ska en elev i högstadiet ha minst fem kilometer till skolan för att erbjudas skolskjuts. Men på annat håll i Skaraborg ser reglerna helt annorlunda ut. I Essunga behöver en elev i högstadiet bara två kilometer till skolan för att få skolskjuts.

– Det är en liten kommun. Det är trygghet. Det finns ingen anledning till att vi inte skulle ha det, säger Maria Malmberg (C), ordförande i Utbildningsnämnden i Essunga.

Är det inte dyrt för er?

– Näe. I slutändan så är det vad anbuden hamnar på. Ett anbud även om vi höjer kilometrarna kan bli dyrare eller billigare.

Ingen sänkning i Götene

I våras diskuterades frågan om avstånden för skolskjuts i Götene. Socialdemokraterna ville sänka avstånden med två kilometer för högstadieeleverna. Partiet Götenes framtid föreslog en sänkning med en kilometer.

– Tyvärr blev det förslaget nedröstat. Vi har inte kortat avståndet, säger Anders Månsson, (GF) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

”Barn idag behöver röra på sig”

Moderaten Rinor Xhemshiti var en av de som röstade nej. Han menar att sänkta avstånd skulle innebära högre kostnader.

– Det skulle även behöva sättas in nya bussturer där det idag finns säkra cykelvägar. Vi anser att barn idag behöver röra på sig. De behöver gå och cykla till skolan.

SVT rapporterade · Hur fungerar skolskjutsen där du bor?

07.38
Den fungerar ibland.
08.14
Vi bor i Marks kommun. Vägen jag bor längs med har ingen vägren, ingen belysning och är smal och kurvig 70-väg. Där går en del tung trafik. Bussarna som åker där plockar upp barnen där de ansluter till vägen för vägen anses vara för farlig att gå längs med. Här tvingas högstadiebarnen gå 5 km enkel väg (en mil om dagen i alla väder, året runt!) Tre km för de mindre barnen. Detta har förstås lett till att föräldrarna kör sina barn eller betalar för bussresan. För vi vill inte att våra barn blir påkörda och dör. Så svar: NEJ - DET FUNGERAR INTE ALLS!
09.06
Avståndet är ju som sagt inte allt man bör ta hänsyn till. Reglerna i Vänersborgs kommun säger att avståndet måste vara över 5 km till skolan och max 4 km till hållplats.
Vår dotter får då gå ca 1 km på väg som är mycket smal utan vägren och med mycket trafik, både tung lastbilstrafik och personbil. Hastigheten är satt till 70 km/h men det körs oftast runt 100 km/h. Hon ska även passera två stora tillfartsvägar från 45:an. Ingen belysning finns och under vinterhalvåret är det mörkt både före och efter skolan.
Vänersborgs kommun anser INTE att det är trafikfarligt.
07.16
Hur ser det ut på ditt/dina barns skolväg? Är den säker att gå på?
08.05
Mölndals kommun, är separerad dottern har 5,2 km till skolan. Hon får inget busskort. Då hon är skriven hos mig och ej anses gå i närmaste anvisade skola. hennes pappa bor närma den ursprungskola hon gått i i 6 år och jag har varit tvungen att flytta 5 km då der är extremt dyrt där hennes pappa bor. Flickan är 10 år. Det är branta backar och dålig väg. Det struntar Mölndals kommun i de vill bara undvika kostnaden. Kag som separerar har en utsatt ekonomisk situation och skjutsar trots heltidsarbete k h tre barn. PM jag behöver operer knäet och ej kan köra ska jag lösa situationen.Ohållbart för oss. Kostnad för oss är 6000/år för busskort.
@Anneli - Hej Anneli! Det låter som en tuff situation för dig. Vill du berätta mer om det här så får du gärna mejla oss eller ringa: vast@svt.se, 031-837260
09.04
Men det förstår väl alla att vi ”på landet” inte kan ha samma förmåner som dom i tätorterna.
Vi betalat ju inte lös samma skatt som dom i tätorterna.
12.16
Vi bor i Olofstorp. Har haft skolskjuts för barnen som går i ettan och trean. Nu fick vi avslag. Vi bor på 70km/h väg, utan belysning och trottoar. Det finns ingen vägren och vägen är smal och går ej att mötas två bilar knappt! Så besviken på Angereds stadsdelsnämnd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Götene

Mer i ämnet