Foto: SVT

Stora skillnader för skolskjuts i Västsverige

Publicerad

SVT har kartlagt samtliga kommuner i Västra Götaland. Vår kartläggning visar på att det är stora skillnader mellan kommunerna.

Vi har frågat från vilket avstånd mellan hem och skola elever har rätt till skolskjuts. Det största skillnaderna mellan kommunerna gäller avstånd för elever i högstadiet.

Götene är en av de kommuner som kräver längst avstånd. En elev i högstadiet ska där ha minst fem kilometer till skolan för att erbjudas skolskjuts. I Essunga däremot så behövs bara två kilometer till skolan får att få åka med bussen.

Fyra kilometer vanligaste avståndet

Ytterligare tolv kommuner har som Götene fem kilometer som avstånd för högstadiet. Det avstånd som flest kommuner har är fyra kilometer. Totalt tjugoen kommuner har det avståndet, bland annat Bengtsfors, Skövde och Trollhättan. I Borås och ytterligare åtta andra kommuner är avståndet satt till tre kilometer.

För de yngsta barnen i klasserna 1–3 har de flesta kommunerna satt två eller tre kilometer som avstånd.

En kommun som skiljer sig från alla andra är Göteborg. Där har kan som är skrivna i staden få skolkort för att resa med kollektivtrafiken.

LÄS MER: Klicka här för en större karta

SVT rapporterade · Hur fungerar skolskjutsen där du bor?

07.38
Den fungerar ibland.
08.14
Vi bor i Marks kommun. Vägen jag bor längs med har ingen vägren, ingen belysning och är smal och kurvig 70-väg. Där går en del tung trafik. Bussarna som åker där plockar upp barnen där de ansluter till vägen för vägen anses vara för farlig att gå längs med. Här tvingas högstadiebarnen gå 5 km enkel väg (en mil om dagen i alla väder, året runt!) Tre km för de mindre barnen. Detta har förstås lett till att föräldrarna kör sina barn eller betalar för bussresan. För vi vill inte att våra barn blir påkörda och dör. Så svar: NEJ - DET FUNGERAR INTE ALLS!
09.06
Avståndet är ju som sagt inte allt man bör ta hänsyn till. Reglerna i Vänersborgs kommun säger att avståndet måste vara över 5 km till skolan och max 4 km till hållplats.
Vår dotter får då gå ca 1 km på väg som är mycket smal utan vägren och med mycket trafik, både tung lastbilstrafik och personbil. Hastigheten är satt till 70 km/h men det körs oftast runt 100 km/h. Hon ska även passera två stora tillfartsvägar från 45:an. Ingen belysning finns och under vinterhalvåret är det mörkt både före och efter skolan.
Vänersborgs kommun anser INTE att det är trafikfarligt.
07.16
Hur ser det ut på ditt/dina barns skolväg? Är den säker att gå på?
08.05
Mölndals kommun, är separerad dottern har 5,2 km till skolan. Hon får inget busskort. Då hon är skriven hos mig och ej anses gå i närmaste anvisade skola. hennes pappa bor närma den ursprungskola hon gått i i 6 år och jag har varit tvungen att flytta 5 km då der är extremt dyrt där hennes pappa bor. Flickan är 10 år. Det är branta backar och dålig väg. Det struntar Mölndals kommun i de vill bara undvika kostnaden. Kag som separerar har en utsatt ekonomisk situation och skjutsar trots heltidsarbete k h tre barn. PM jag behöver operer knäet och ej kan köra ska jag lösa situationen.Ohållbart för oss. Kostnad för oss är 6000/år för busskort.
@Anneli - Hej Anneli! Det låter som en tuff situation för dig. Vill du berätta mer om det här så får du gärna mejla oss eller ringa: vast@svt.se, 031-837260
09.04
Men det förstår väl alla att vi ”på landet” inte kan ha samma förmåner som dom i tätorterna.
Vi betalat ju inte lös samma skatt som dom i tätorterna.
12.16
Vi bor i Olofstorp. Har haft skolskjuts för barnen som går i ettan och trean. Nu fick vi avslag. Vi bor på 70km/h väg, utan belysning och trottoar. Det finns ingen vägren och vägen är smal och går ej att mötas två bilar knappt! Så besviken på Angereds stadsdelsnämnd.

Skolskjuts

Visa

Kommuner är skyldiga att ordna kostnadsfri skolskjuts om det behövs. Det kan då röra sig om till exempel längden till skolan, trafikförhållanden eller en funktionsnedsättning hos eleven.

Förutsättningarna prövas individuellt.

Rätten gäller för elever i den kommunala grundskolan och grundsärskolan samt för elever i gymnasiesärskola med offentlig huvudman, om eleven går i den skola kommunen placerat dem i.

Skolskjutsen behöver inte anordnas från hemmet eller anpassas till varje elevs skoltider. Elever kan hänvisas till uppsamlingsplatser i hemmets eller skolans närhet.

Källa: Skolverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer