Foto: SVT

Stora skillnader för skolskjuts i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

SVT har kartlagt samtliga kommuner i Västra Götaland. Vår kartläggning visar på att det är stora skillnader mellan kommunerna.

Vi har frågat från vilket avstånd mellan hem och skola elever har rätt till skolskjuts. Det största skillnaderna mellan kommunerna gäller avstånd för elever i högstadiet.

Götene är en av de kommuner som kräver längst avstånd. En elev i högstadiet ska där ha minst fem kilometer till skolan för att erbjudas skolskjuts. I Essunga däremot så behövs bara två kilometer till skolan får att få åka med bussen.

Fyra kilometer vanligaste avståndet

Ytterligare tolv kommuner har som Götene fem kilometer som avstånd för högstadiet. Det avstånd som flest kommuner har är fyra kilometer. Totalt tjugoen kommuner har det avståndet, bland annat Bengtsfors, Skövde och Trollhättan. I Borås och ytterligare åtta andra kommuner är avståndet satt till tre kilometer.

För de yngsta barnen i klasserna 1–3 har de flesta kommunerna satt två eller tre kilometer som avstånd.

En kommun som skiljer sig från alla andra är Göteborg. Där har kan som är skrivna i staden få skolkort för att resa med kollektivtrafiken.

LÄS MER: Klicka här för en större karta

Skolskjuts

Kommuner är skyldiga att ordna kostnadsfri skolskjuts om det behövs. Det kan då röra sig om till exempel längden till skolan, trafikförhållanden eller en funktionsnedsättning hos eleven.

Förutsättningarna prövas individuellt.

Rätten gäller för elever i den kommunala grundskolan och grundsärskolan samt för elever i gymnasiesärskola med offentlig huvudman, om eleven går i den skola kommunen placerat dem i.

Skolskjutsen behöver inte anordnas från hemmet eller anpassas till varje elevs skoltider. Elever kan hänvisas till uppsamlingsplatser i hemmets eller skolans närhet.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.