Hör resenärerna och gränspolischefen Mikael Holmgren i klippet. Foto: SVT

Långa köer för provisoriska pass på Landvetter

Publicerad

På Landvetter flygplats är köerna långa för den som vill få tag i ett provisoriskt pass – och en del får vända hem igen, utan att få tag i något pass.

– Vi kände av innan helgen att det började bli trångt här. Vi har haft mycket vid enstaka tillfällen tidigare genom åren – men aldrig så som vi har nu, säger Mikael Holmgren, tf chef för gränspolisen.

Hör resenärerna berätta i klippet.

Under coronapandemin har många missat att förnya sina pass – och nu när resandet drar i gång igen blir köerna långa när alla vill ha pass samtidigt. För den som inte hunnit förnya sitt riktiga pass innan det blivit dags för resa är ett provisoriskt pass ett alternativ – men på Landvetter flygplats, enda stället i Västra Götaland där man kan få tag på ett provisoriskt pass, hinner gränspolisen bara utfärda runt 50 om dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet