Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klara Jansson, samordnare på Länsstyrelsen i Västra Götaland, om uppmaningen till markägare. Foto: SVT

Länsstyrelsen i Västra Götalands uppmaning: Bekämpa jättebalsaminen

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva växten jättebalsamin ställer till stora bekymmer för andra växtarter. Därför har Länsstyrelsen i Västra Götaland nu kommit med en uppmaning till omkring 1 500 markägare i regionen att bekämpa växten på sina tomter.

– Det är olagligt att låta den växa om man vet att man har den i trädgården, säger Klara Jansson, samordnare invasiva främmande arter vid Länsstyrelsen Västra Götaland.

Jättebalsaminen, som kom till Sverige från Asien genom människor som ville plantera den i sina trädgårdar, är med på EU:s lista över invasiva arter. Det betyder att alla länder har en skyldighet att bekämpa den.

Brev till markägare

Länsstyrelsen i Västra Götaland har hittat omkring 1 500 platser på privat mark där jättebalsaminen växer, och därför har man nu skickat ut ett brev till markägarna med en uppmaning om att de måste bekämpa växten.

– Jättebalsaminen är ett stort hot mot biologisk mångfald, säger Klara Jansson.

Hör  om varför Länsstyrelsen kommit med uppmaningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer