– Kommunerna och andra aktörer måste samarbeta för att lösa bostadsproblemen, säger Jacob Hellström på länsstyrelsen i Västra Götaland. Foto: SVT

Länsstyrelsen kräver billiga bostäder

Publicerad

Bostadsmarknaden blir allt tuffare. I en ny rapport kräver därför länsstyrelsen att kommunerna i Västra Götaland inte bara bygger mer – utan också billigare bostäder.

– Bostadsförsörjningen handlar om mycket mer än att bygga bostäder. Det handlar om att kommunen samarbetar med andra aktörer för att bygga bostäder för alla människor, säger Jacob Hellström, bostadsstrateg vid länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Att bygga räcker inte

Efter att ha granskat bostadsmarknaden i Västra Götaland i sex år kommer nu länsstyrelsen med skarp kritik i den nya rapporten “Bostadsbyggande är mer än bostadsförsörjning”. Kommunernas bostadsbyggande tillgodoser inte invånarnas behov, visar rapporten. Det som behövs, enligt länsstyrelsen, är fler billiga bostäder.

– Det finns ett stort behov av bostäder med rimliga hyresnivåer, som behövs för många olika grupper, som nyanlända, unga och äldre, de har svårt att få bostäder, säger Jacob Hellström.

I många kommuner finns en förhoppning om att så kallade flyttkedjor ska starta, där nuvarande hyresgäster flyttar till de nya, dyrare lägenheterna så att äldre billiga lägenheter blir tillgängliga. Men sådana effekter är svåra att se, enligt länsstyrelsen.

Samarbete är lösningen

Lösningen på problemet är att kommunernas olika förvaltningar samarbetar, menar länsstyrelsen. Till exempel att socialtjänsten och de som jobbar med stadsbyggnad planerar tillsammans. Även samarbete med externa aktörer är viktigt. I vissa kommuner arbetar man redan så medan andra har långt kvar.
 

– Gemensamt för de kommuner som inte jobbar aktivt är att man inte har byggt bostäder på många år och att frågan ökad befolkning har inträffat senaste åren och är väldigt ny. Det handlar om kommuner utanför tätorter och tillväxtområden. Kommunerna i regioncentra har jobbat med frågan en längre tid, säger Jacob Hellström.

Medveten om problematiken

I stort sett samtliga kommuner i Västra Götaland rapporterar ett underskott på bostäder. Endast Dals-Ed och Lilla Edet rapporterar att de har balans på bostadsmarknaden. Göteborgs stad arbetar redan på liknande sätt som det länsstyrelsen anser fungerar, men kommunen har trots det en stor bostadsbrist.
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, välkomnar rapporten.
– Det är en bra rapport som sätter fingret på många av de problem som gör att utsatta grupper har svårt att få tag på bostad.

En av de viktigaste slutsatserna i rapporten är att det behöver byggas fler bostäder som är billiga. Kommer ni se till att det byggs fler billiga bostäder?

– Vi har lagt tydliga uppdrag om detta i budgeten. Dels att fler projekt för nybyggda lägenheter med låg hyra ska initieras och dels att 10 procent av alla markanvisade hyresrätter ska anvisas med ett hyrestak om max 1 100 kronor per kvadratmeter och år, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.